Premiera książki Alaina Ducasse'a
24 października 2016
17 listopada w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się premiera książki Alaina Ducasse'a pt. "NATURALNIE". Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.
W ramach wystawy Textifood Wydawnictwo Dwie Siostry i Instytut Francuski zapraszają serdecznie na premierę "NATURALNIE" - pierwszej wydanej w Polsce książki kulinarnej Alaina Ducasse'a, najsłynniejszego kucharza świata!
Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia - trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. "Dziś - mówi - gdy pleni się marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa, narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana..."
Alain Ducasse jest idolem wielu kucharzy na świecie, nadszedł czas, by przedstawić go polskim czytelnikom.
Zapraszamy 17 listopada o 18:00 do Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie na rozmowę o autorze, jego gotowaniu i o książce "NATURALNIE", którą poprowadzi Łukasz Modelski, dziennikarz kulinarny, gospodarz audycji "Droga przez mąkę" w radiowej Dwójce. Porozmawia on z Dawidem Balaną - szefem kuchni restauracji Kieliszki na Próżnej i Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką kulinarną.
Dawid Balana, jedyny Polak, który skończył prestiżową szkołę gotowania Alain Ducasse Education (i to z najlepszym wynikiem w historii!) opowie o specyfice pracy w restauracjach Alaina Ducasse'a i zdradzi tajniki jego kuchni. Wyjawi też, jak dania zebrane w książce -"NATURALNIE" przyrządza się w warunkach restauracyjnych i które sztuczki szefów kuchni mogą przydać się każdemu z nas.
Małgorzata Minta, która podjęła się gruntownego przetestowania książki "NATURALNIE" we własnej kuchni, opowie o swoich doświadczeniach w przyrządzaniu zawartych w niej dań oraz o specyfice książki na tle rynku wydawnictw kulinarnych.
Wieczór umili nam poczęstunek przygotowany na podstawie dań z książki przez duet Pod Przykrywką i symboliczna lampka francuskiego wina ufundowanego przez restaurację Kieliszki na Próżnej.
W czasie spotkania książka "NATURALNIE" będzie dostępna w specjalnej rabatowej cenie. Zapraszamy!
Pałac Kultury i Nauki w Warszawie, Sala Skłodowskiej, 4. piętroczwartek, 17 listopada, godz. 18:00