Polskie sery w drodze do ideału

21 sierpnia 2013

Nie jest tajemnicą, że polskie sery nie tylko dorównują, ale często nawet przewyższają jakością oraz walorami smakowymi znanych włoskich czy francuskich kuzynów. Przekonać mogli się o tym w miniony weekend poznaniacy.

Do poznańskiej restauracji SPOT zawitał bowiem Gieno Mientkiewicz - uznany serowar, poszukiwacz i piewca polskich serów oraz prowadzący program "Przez dziurkę od sera" na antenie kuchni+. Zebranym na otwartej degustacji gościom opowiadał o serach zagrodowych, ich składzie, dojrzewaniu, stosowanych składnikach i dodatkach. Meritum spotkania stanowiło otwieranie kręgów serowych. Jako pierwsze rozkrojone zostały niewielkie, łomnickie sery kozie z kozieradką i czarnuszką. Następnie Gieno częstował "oldpolandami" - perełkami radzyńskiej Spółdzielczej Mleczarni Spomlek: Bursztynem, Szafirem i Rubinem. Są to twarde, długodojrzewające, szlachetne sery, które po odłupaniu roztaczają woal słodko-maślanego aromatu z wyraźnymi, owocowymi nutami.

Gieno Mientkiewicz

Po "oldpolandach" nadeszła pora na otwarcie największego z serowych bohaterów - krąg emilgrany. Emilgrana to jak parmezan czy grana padano ser typu włoskiego - kruchy i o intensywnym aromacie. Trochę kwaskowym, trochę słodkawym. Bardzo trudnym do opisania, który jednak zrobił wrażenie na wszystkich zebranych. Zaciekawienie gości wzbudził też sam proces rozłupywania ogromnego, ważącego 35 kg kręgu.

Po degustacji, wspomniane sery oraz smakowe goudy z Radzynia Podlaskiego, powędrowały do Akademii Kulinarnej SPOT. to EAT. Tam blogerzy kulinarni, pod okiem Katarzyny Szatkowskiej (z wykształcenia dietetyka i biotechnologa, z pasji autorki bloga wkrainiesmaku.pl), tworzyli niecodzienne zdrowe dania z molekularnymi akcentami. Na warsztatach powstał m.in. miodowy kawior molekularny serwowany na plastrach Rubinu, chlebowy pudding z Bursztynem, quinoa z pieczonymi pomidorkami, ciecierzycą i Szafirem czy saltimbocca z szałwią, wybranymi serami i sojową pianą. Przyrządzone przez blogerów smakowitości stanowią doskonały dowód na to, że dobrej jakości ser może stanowić podstawę prostego, acz wyrafinowanego posiłku. Posiłku, który każdy może samodzielnie przygotować w domu, dla rodziny bądź przyjaciół. Zamieniając zwykłe spotkanie, w prawdziwą ucztę koneserów smaku.


Źródło: blogerchef.pl, wkrainiesmaku.pl

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA