Owocowy Dom - ekologiczne przetwory
25 kwietnia 2012
Owocowy Dom to marka produkująca naturalne przetwory owocowe. Ich smak jest prawdziwy, naturalny i wyrazisty, bo w składzie produktów są jedynie certyfikowane ekologiczne owoce z Podlasia, organiczny cukier i przyprawy.
Dżemy i konfitury powstają w oparciu o tradycyjne receptury i wyłącznie z polskich ekologicznych owoców, obecnie z czarnych porzeczek i z malin. Ekologiczny dżem z czarnej porzeczki ma naturalnie słodki, kwaskowy smak i niepowta¬rzalny aromat. Słodka i aromatyczna konfitura malinowa jest idealna do naleśników, ciast, pieczywa lub jako polewa do lodów. Dżemy i konfitury są nie tylko pyszne, ale mają także estetyczne opakowanie - słoiki WECK®.
W planach są przetwory z czerwonej porzeczki, agrestu, wiśni i innych mniej popularnych owoców. Poza linią klasyczną, Owocowy Dom proponuje dżemy z dodatkami – w tej chwili można kupić czarną porzeczkę z kardamonem, a wkrótce inne owoce łączone z azjatyckimi przyprawami, jak imbir czy cynamon.
Owocowy Dom jest przedsiębiorstwem rodzinnym prowadzonym przez Wojciecha Kowalskiego i Barbarę Rosłanow¬ską. Wojtek ukończył warszawską ASP a Basia jest absolwentką wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Ich międzypokoleniową współpracę można nazwać owocną - jak owocowe są dżemy i konfitury przez nich przygotowywane.
Owocowy Dom jest także dystrybutorem produktów niemieckiej firmy J.WECK GmbH. Johann Weck rozpoczął produk¬cję słoików własnego projektu w 1900 roku. Słoiki i butelki WECK® są wykonane z trwałego, grubego szkła. Wytrzymują wielokrotne pasteryzowanie przetworów, mycie i sterylizację.
Owocowy Dom tworzy centrum do produkcji przetworów w warunkach domowych. Przedsięwzięcie to ma na celu w pewnym sensie powrót do korzeni, odtworzenie niepowtarzalnej atmosfery kuchni, w której gospodyni gotuje śliwko¬we powidła i kompot z wiśni, przepełnionej zapachem cynamonu i goździków. W dalszych planach firmy są warsztaty dla pasjonatów owocowych przetworów.