Norweski łosoś w polskiej kuchni - konkurs gastronomiczny rozwiązany
14 maja 2012
Konkurs „Łosoś norweski w polskiej kuchni” zakończony. W finale wzięło udział 6 szkół gastronomicznych. W zmaganiach indywidualnych najlepszy okazał się duet z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie: Igor Sinoracki i Mikołaj Szymański, helperzy "Warsztatów smaku kuchni+".
Konkurs „Łosoś norweski w polskiej kuchni” zakończony. W finale wzięło udział 6 szkół gastronomicznych, po 2 2-osobowe drużyny z każdej szkoły:
Zadania konkursowe były 2:
• przygotowanie przystawki z wędzonego łososia norweskiego z obowiązkowym użyciem 2 z 5 przygotowanych polskich produktów: chrzanu, rzodkiewki, twarogu, bryndzy oraz boczku oraz dowolnych składników dostępnych na wspólnym stole.
• przygotowanie dania głównego z norweskiego łososia świeżego to wariacje na temat polskich klusek i świeżego łososia norweskiego.
Jury, w którym zasiedli: Hanna Szymanderska - autorka ponad 30 książek kucharskich, znana widzom kuchni+ z programów "Babeczki wigilijne" i "Babeczki wielkanocne", Adam Chrząstowski - wybitny szef kuchni znany z programu "Adam po pracy", Andrzej Pollan, szef kuchni w Hotelu Novotel Airport Warszawa oraz Jostein Medhus z Akademii Kulinarnej w Oslo, szef kuchni w wielu norweskich restauracjach, miało ciężki orzech do zgryzienia jeśli chodzi o wybór najlepszej drużyny.
W zmaganiach indywidualnych bezkonkurencyjny okazał się duet z
Drugie i trzecie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie. Są to: Mateusz Litwińczuk i Marcin Sarna – drugie miejsce oraz Bartek Królikowski Daniel Majewski – trzecie miejsce.
Największym wydarzeniem Konkursu były odwiedziny Norweskiej Pary Królewskiej. Na pół godziny swoją obecnością finał zaszczycili, składający oficjalną wizytę w Polsce Jego Królewska Mość Harald V i Jej Królewska Mość Królowa Sonja. Norweska Para Królewska obejrzała film z eliminacji szkolnych, a następnie gotowe dania konkursowe. Andrzej Polan i Adam Chrząstowski opowiedzieli o programie edukacyjnym dla szkół gastronomicznych, poprzedzającym konkurs oraz o wadze programów zwiększających umiejętności młodzieży (zwłaszcza z zakresu obróbki i przygotowywania ryb). Hanna Szymanderska zrobiła krótki rys historyczny na temat tradycji przygotowywania ryb, w tym łososia, w kuchni polskiej. Jostein Medhus, porównując konkursy szkolne w Polsce i Norwegii, wyraził swoje wielkie uznanie dla polskiej młodzieży.
W obecności Jego Królewskiej Mości Haralda V i Jej Królewskiej Mości Królowej Sonja Norweska Minister Rybołóstwa Pani Lizbeth Berg-Hansen wręczyła czwórce finalistów z Poznańskiej czek na 200 kg łososia norweskiego, a Jostein Medhus wręczył Igorowi Sinorackiemu oraz Mikołajowi Szymańskiemu nagrody główne: profesjonale zestawy noży oraz sprzęt audio.