Noc Restauracji 2013
14 maja 2013
Jedyna w swoim rodzaju, największa w kraju i w Europie - już 24 maja w Białymstoku, Gdańsku oraz Poznaniu odbędzie się Noc Restauracji, podczas której główną rolę odegrają oryginalne kreacje kulinarne oparte na składnikach i produktach regionalnej kuchni. Uczta do późnych godzin nocnych, specjalne menu przygotowane przez szefów najlepszych autorskich restauracji, pokazy kulinarne i konkursy to tylko niektóre z atrakcji czekających na nocnych smakoszy.
W Poznaniu w imprezie weźmie udział 16 restauracji, których menu oparto na specjałach kulinarnych Wielkopolski. Są to lokale zrzeszone w ramach szlaku "Kulinarny Poznań". Pomocą w nocnej przechadzce po restauracjach będzie przygotowana na to wydarzenie bezpłatna aplikacja (do pobrania ze strony organizatora). Noc Restauracji poprzedzą w Poznaniu cztery warsztaty ukazujące możliwości kreatywnego wykorzystania jakościowych składników z regionu Wielkopolski prowadzone przez szefów kuchni we współpracy z Agencją Rynku Rolnego, głównego partnera imprezy. Uczestnicy będą mieli okazję poznać nowoczesne techniki kulinarne i ich zastosowanie do potraw z regionalnych składników, dostarczonych od najlepszych wielkopolskich producentów.
W Gdańsku udział w Nocy Restauracji weźmie 18 lokali zaliczanych do najlepszych adresów w mieście. Są to autorskie restauracje, w których szefowie kuchni skomponowali menu w oparciu o bogactwo smaków i produktów regionalnych Pomorza. Jako specjalne, nocne dania zaplanowane wyjątkowo na ten wieczór, pojawią się potrawy oparte o bałtyckie ryby, żuławski drób, tradycyjne gdańskie i kaszubskie przepisy i dziczyznę z pomorskich lasów. Gdańska edycja Nocy Restauracji będzie częścią akcji promocyjnej "Rozsmakuj się w Gdańsku", skierowanej szczególnie na atrakcje kulinarne miasta.
W Białymstoku w II edycji Nocy Restauracji potwierdziła swój udział rekordowa liczba 26 restauracji, współpracujących w ramach Bialostockiego Szlaku Kulinarnego. Będzie można tam rozsmakować się w różnorodnych produktach Podlasia - zarówno tych popularnych, jak i zapomnianych. Nie zabraknie w nich odwołań do bogactwa podlaskich puszczy - dziczyzny i grzybów, nieformalnego symbolu kulinarnego miasta czyli śledzia, doskonałych serów korycińskich czy tradycyjnej babki ziemniaczanej. Nocnych smakoszy po mieście rozwiezie zabytkowy ogórek.
Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a partnerami: Agencja Rynku Rolnego OT w Poznaniu, Biuro Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk oraz Miasto Białystok.
Wszelkie szczegóły dotyczące imprezy można znaleźć na stronie wydarzenia www.nocrestauracji.pl oraz www.facebook.com/nocrestauracji. Warto wziąć udział w konkursach z atrakcyjnymi nagrodami na stronie Nocy i wygrać m.in. jedną z ponad 120 wejściówek do restauracji.
O NOCY RESTAURACJI:
Noc Restauracji to pomysł na święto restauracji, które wspólnie tworzą największe w Polsce i Europie kulinarne wydarzenie. W drugiej edycji imprezy, która odbędzie się w piątek 24 maja 2013 roku bierze udział 60 wyselekcjonowanych, autorskich lokali z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. Ich szefowie kuchni przygotowują Nocne Dania oraz Nocne Menu, które będą dostępne tylko tej jednej nocy. Będą to wyjątkowe kreacje, które ukażą kunszt szefów kuchni, a ich cena skalkulowana będzie na bardzo atrakcyjnym poziomie. Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji będzie odczarowanie regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. Na nich bowiem opiera się sukces najlepszych restauracji w kraju i na świecie. Akcja rozpoczyna się o godzinie 19:00 i potrwa co najmniej do 02:00. Jest to godzina, do której restauracje gwarantują pracę kuchni. Organizatorzy i restauratorzy liczą, że podobnie jak w I edycji Nocy Restauracji w wielu lokalach goście bawić się będą do godzin porannych. Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a partnerami: Agencja Rynku Rolnego OT w Poznaniu, Biuro Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk oraz Miasto Białystok.