Mistrzostwa kulinarne na targach Regionalia
17 marca 2017
Unikatowe polskie produkty regionalne w nowych zaskakujących połączeniach, szefowie kuchni i kucharze reprezentujący najlepsze restauracje i inicjatywy kulinarne, wybitne jury oceniające dania. 21 kwietnia podczas Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych ? Regionalia odbędzie się II edycja Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej.
Mistrzostwa to hołd złożony wieloletniej pracy Hanny Szymanderskiej oraz ukłon w stronę najlepszych polskich produktów i pokazanie ich w nowych, często zaskakujących połączeniach - tłumaczy organizator Mistrzostw, szef kuchni i działacz Slow Food - Kuba Korczak.
Aby zgłosić się do udziału w rywalizacji, należy do 22 marca wysłać zgłoszenie wraz z opisem autorskiego dania. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybranych zostanie 12 finalistów. Zmagania szefów kuchni oceniać będzie jury złożone z uznanych autorytetów kulinarnych. Jakie kryteria będą brali pod uwagę? Przede wszystkim smak, który ma oczarować podniebienia jury. Drugim kryterium oceny będzie kreatywność w wykorzystaniu produktu regionalnego. Ocenione zostaną również wykorzystane techniki, w tym te związane z klasyczną kuchnią francuską. W ten tematyczny sposób, od najbliższej edycji, organizator chce zwrócić uwagę na wielokulturową historię polskiej sztuki kulinarnej. Dodatkową punktację będzie można zdobyć dzięki kreatywnemu wykorzystaniu produktów pochodzących od partnerów wydarzenia. Szukamy spójnych kompozycji, w których kluczowy produkt będzie doskonale współgrał z dodatkami i tworzył niepowtarzalną całość - dodaje szef Korczak.
Zeszłoroczna edycja Mistrzostw cieszyła się ogromną popularnością, a poziom przygotowanych dań zaskoczył wymagających jurorów. W jury konkursowym zasiedli: Joanna Jakubiuk, Monika Kucia, Agata Wojda, Krzysztof Szulborski, Maciej Barton, profesor Jarosław Dumanowski oraz Kuba Korczak, a jego członkiem honorowym był Kurt Scheller. Zwycięzcą Mistrzostw został Tomasz Łagowski, który przygotował comber i ozór z jagnięciny podhalańskiej, podane z redykołką, wędzoną suską sechlońską, purée z kurek i moreli oraz niepaloną kaszą gryczaną. Drugie miejsce zdobyła Julia Sawicka, autorka pierożków wonton z karpiem milickim w towarzystwie emulsji z dzikich ptaków, krakersa pieprzowego oraz musu borowikowego. Trzecie miejsce zajął Michał Żulewski za confitowaną nogę z gęsi podaną na purée z pietruszki i pieczonego jabłka, ze śliwką, głogiem, piernikiem toruńskim i cydrem.
Czym zaskoczą nas kucharze w tym roku? Dowiemy się już na początku kwietnia podczas finału mistrzostw. Szefowie będą rywalizować w otwartej dla publiczności strefie konkursowej, gdzie każdy gość odwiedzający targi będzie mógł obserwować, jak powstają dania finałowe. W przerwie podziwiać będzie można pokazy mistrzów kulinarnych zakończone degustacją.
Tegoroczną edycję Mistrzostw Kulinarnych patronatem honorowym objęli: Slow Food Polska, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Klub Szefów kuchni. Patroni medialni: Kuchnia+, Magazyn Kuchnia, Radio Kolor, Kucharze.pl, Wydarzenia kulinarne, Food Service, Szef Kuchni, Ugotuj.to, GastroWiedza.pl oraz Poradnik Restauratora.
Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin mistrzostw dostępny jest na stronie: www.kubakorczak.com/mistrzostwa-kulinarne-2017
Więcej szczegółów już wkrótce na FP mistrzostw: https://www.facebook.com/mistrzostwakulinarne/