Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie
17 września 2012
W dniach 5 - 10 października odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie - Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie. Oficjalna nazwa to Internationale Kochkunst Ausstellung. kuchnia+ objęła wydarzenie patronatem medialnym.
Jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń związanych ze sztuką kulinarną jest Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech, która podobnie jak igrzyska olimpijskie organizowana jest co 4 lata. Pierwsze tego typu zawody odbyły się we Frankfurcie. Początkowo były jedynie małym kulinarnym konkursem, który z czasem zyskał większą popularność. Teraz starają się w niej wziąć udział najznakomitsi mistrzowie kuchni z całego świata, a także młodzi, utalentowani adepci sztuki kulinarnej. Podczas zawodów mogą zaprezentować swoje umiejętności, a także podzielić się doświadczeniem z kolegami po fachu. Frankfurt gościł uczestników imprezy od 1896 aż do 1996 roku, potem miejscem olimpiady stał się Berlin. Oczywiście „olimpiada” to tylko potoczna nazwa, oficjalna brzmi Internationale Kochkunst Ausstellung (IKA).
W tym roku - 2012 - odbędzie się kolejna tego typu impreza. Będzie ona miała miejsce w dniach 5 - 10 października w Erfurcie. Zaplanowano wiele konkurencji na bardzo wysokim poziomie. Wprowadzony jest także podział na określone dziedziny kulinarne: sztuka kulinarna - ogółem, cukiernictwo, catering, czy dania wegetariańskie. Prezentowane są także najnowsze osiągnięcia i rozwiązania w szeroko pojętej sztuce kuchennej.
Oto kategorie konkursowe w tym roku:
Kategoria A
•Finger Food 10-20 g /porcja
•2 zakąski zimne dla 6 osób
•2 zakąski ciepłe dla 6 osób
•Talerz prezentacyjny z zakąskami
•Płyta zimna dla 8 osób oraz talerz prezentacyjny
•4 talerze ze starterami (2 zimne i 2 ciepłe)
Kategoria B
•Menu wegetariańskie bez użycia laktozy:
- starter
- danie główne
- deser
•5-daniowy set menu dla 1 osoby z deserem
•4 innowacyjne dania główne
Kategoria C
•1 dzieło cukiernicze wykonane z dowolnego produktu (wys. do 60 cm)
•4 talerze deserowe dla 1 osoby
•1 płyta przekąsek słodkich dla 6 osób
•1 płyta pralin dla 6 osób (6-14 g)
Kategoria R
•Zestaw obiadowy dla 110 osób w cenie 12 euro/os
•Zakąska ciepła (ryba, owoce morza lub drób)
•Danie główne (mięso rzeźnicze lub dziczyzna)
•Deser
Olimpiada Kulinarna IKA Erfurt 2012 to okazja do wypromowania nie tylko polskiej kuchni za granicą. To również bardzo ważne wydarzenie medialne. W bieżącym roku do olimpijskiej rywalizacji przystąpią zawodnicy z 42 krajów, w tym również reprezentacja najlepszych polskich szefów kuchni w składzie Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Deker, Tomasz Purol, Krystian Skwierz oraz Bartosz Budzyński.
Więcej informacji na stronie www.kulinarnakadranarodowa.pl