Magazyn Wino - kolejny numer już w sprzedaży

9 maja 2012

"Magazyn Wino" to dwumiesięcznik poświęcony kulturze wina w Polsce. Istnieje od 2002 r. W każdym z numerów "Magazynu Wino" znjdziemy wiadomości ze świata winiarskiego, recenzje książek o tematyce winiarskiej i kulinarnej oraz felietony.

Tematem przewodnim drugiego w tym roku wydania "Magazynu Wino" są galicyjskie wina. "Wina z Galicji są dziś antidotum na wszechogarniającą hiszpańską nudę spod znaku przebeczkowanego tempranillo" - mówi Tomasz Prange-Barczyński - redaktor naczelny Magazynu Wino. W numerze wyczerpujące artykuły o tym słynnym regionie Hiszpanii, o lokalnych, wartych polecenia odmianach winorośli i winach, które z nich są wytwarzane, a także o tamtejszej kuchni. Redakcja magazynu opublikowała też raport o winach naturalnych, a w podróż w poszukiwaniu oryginalnych i ciekawych win wybrała się do słonecznej Chorwacji.

W sekcji "Wino & Jedzenie" czekają artykuły i wskazówki na temat łączenia wina z jedzeniem. W numerze recenzja pierwszej w Polsce resturacji, która przez inspektorów przewodnika Michelin, zasłużyła na specjalne wyróżnienie - "Rising Star". Mowa o Atelier Amaro, restauracji prowadzonej przez Wojciecha Modesta Amaro, znanego widzom kuchni+ m.in. z programu "Kuchnia polska XXI wieku". Dowiemy sie także więcej o pysznym serze Brillant-Savarin, chlubie Francji. Poznamy kilka przepisów z jego wykorzystaniem oraz win, z którymi się doskonale komponuje.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA