Magazyn Wino - kolejny numer już w sprzedaży
9 maja 2012
"Magazyn Wino" to dwumiesięcznik poświęcony kulturze wina w Polsce. Istnieje od 2002 r. W każdym z numerów "Magazynu Wino" znjdziemy wiadomości ze świata winiarskiego, recenzje książek o tematyce winiarskiej i kulinarnej oraz felietony.
Tematem przewodnim drugiego w tym roku wydania "Magazynu Wino" są galicyjskie wina. "Wina z Galicji są dziś antidotum na wszechogarniającą hiszpańską nudę spod znaku przebeczkowanego tempranillo" - mówi Tomasz Prange-Barczyński - redaktor naczelny Magazynu Wino. W numerze wyczerpujące artykuły o tym słynnym regionie Hiszpanii, o lokalnych, wartych polecenia odmianach winorośli i winach, które z nich są wytwarzane, a także o tamtejszej kuchni. Redakcja magazynu opublikowała też raport o winach naturalnych, a w podróż w poszukiwaniu oryginalnych i ciekawych win wybrała się do słonecznej Chorwacji.
W sekcji "Wino & Jedzenie" czekają artykuły i wskazówki na temat łączenia wina z jedzeniem. W numerze recenzja pierwszej w Polsce resturacji, która przez inspektorów przewodnika Michelin, zasłużyła na specjalne wyróżnienie - "Rising Star". Mowa o Atelier Amaro, restauracji prowadzonej przez Wojciecha Modesta Amaro, znanego widzom kuchni+ m.in. z programu "Kuchnia polska XXI wieku". Dowiemy sie także więcej o pysznym serze Brillant-Savarin, chlubie Francji. Poznamy kilka przepisów z jego wykorzystaniem oraz win, z którymi się doskonale komponuje.