Magazyn WINO czerwcowo-lipcowe wydanie
6 lipca 2012
"Magazyn WINO" to dwumiesięcznik poświęcony kulturze wina w Polsce. Istnieje od 2002 r. W każdym z numerów "Magazynu Wino" znajdziemy wiadomości ze świata winiarskiego, recenzje książek o tematyce winiarskiej i kulinarnej oraz felietony.
Tematem przewodnim trzeciego-wakacyjnego wydania "Magazynu WINO" są węgierskie wina znad Balatonu. Redaktor naczelny pisma Tomasz Prange-Barczyński dzieli się swoimi wspomnieniami o z pobytu w winnicach z południowego Balatonu - Balatonboglar. W swoim felietonie opisuje te najbardziej charakterystyczne i najbardziej pożądane wina białe i czerwone. Ponadto z bardzo obszernej części poświęconej winom znad "węgierskiego morza" dowiemy się więcej o innych bardzo popularnych regionach winiarskich tj. Balaton-Füred-Csopak czy miejscu gdzie swoje winnice posiadają najbardziej wytworni winiarze - Badascony. Kieliszek dobrego węgierskiego wina warto wypić do pysznego węgierskiego dania. Z artykułu "Fogas i spółka" dowiemy się co, oprócz pysznych sandaczy, jada się nad Balatonem.
Ponadto wraz z redakcją magazynu odwiedzimy Argentynę, Gruzję, poznamy także wina z Prowansji. W sekcji "Wino & Jedzenie" czekają artykuły i wskazówki na temat łączenia wina z jedzeniem. W tym numerze podjęta została próba połączenia win z daniami z domieszką goryczy, którą mają w sobie cykoria, jałowiec czy gorzka czekolada. Warto sprawdzić czy ten eksperyment się udał. Odkryjemy także smak węgierskich serów regionalnych, które nadal owiane są wielką tajemnicą i nie należą do popularnych i znanych. Dowiemy się także, jakie piwa warto pić latem.