Magazyn KUCHNIA w styczniu
2 stycznia 2012
W styczniowym, noworocznym wydaniu Magazynu Kuchnia nie zabraknie przepisów na wykwintne dania karnawałowe. Poznamy także pyszne przepisy na jagnięcinę. Dowiemy się jak wygląda "biedna" kuchnia w najbiedniejszym zakątku Francji czyli w departamencie Lozere
W styczniowym wydaniu Magazynu wywiad ze znakomitym brytyjskim kucharzem i dziennikarzem kulinarnym - Nigelem Slaterem - znanym widzom kuchni+ z takich programów jak "Smak mojego życia" czy "Łatwe przepisy Nigela Slatera". Z wywiadu dowiemy się jak kobiety - głównie matka i macocha - wpłynęły na jego pasję do gotowania, a także co skłoniło go do napisania niezwykle wzruszającej, ale też zabawnej autobiograficznej ksiażki o jego dzieciństwie i okresie dojrzewania, a także potrawach, które przywołują wspomnienia.
Francuski restaurator Jean-Marc Notelet, specjalnie dla czytelników Magazynu Kuchnia przygotował wykwintne karnawałowe menu idealnie pasujące do szampana. W nim m.in. ravioli z cebulą polane sosem parmezanowym, boczek z małżami i deser z pigwy. W styczniowym numerze startuje też nowy cykl prezentujący klasykę kuchni francuskiej. Z pomocą Małgorzaty Marchewki przygotujemy filet de boeuf en croute czyli polędwicę w cieście francuskim. Tessa Capomi-Borawska opowie m.in. o tym, co robić w karnawale, kiedy się odechciewa tańczyć, a także jaka zupa jest najlepsza na styczniową chandrę. Poda przepisy na minestrone z ciecierzycy, zupę-krem z warzyw korzeniowych, a także zupę z soczewicy i zielonego orkiszu.