Magazyn KUCHNIA w sierpniu

26 lipca 2012

W sierpniowym wydaniu Magazynu KUCHNIA dowiemy się z czym najlepiej smakują jagody, agrest i wiśnie. Poznamy przepisy z kuchni kurpiowskiej oraz przepełnione słońcem klasyczne przepisy z kuchni greckiej.

Lato w pełni. Nadszedł sezon na jagody, wiśnie, porzeczki i agrest. W Magazynie KUCHNIA znajdziemy szereg przepisów z wykorzystaniem tych pysznych sezonowych owoców w tym m.in. na rogaliki z jagodami, pieczoną makrelę w sosie agrestowym czy kaczkę z wiśniami. Wraz z redakcją magazynu wybierzemy się także w podróż po greckiej kuchni, która latem serwuje tzatziki z oliwkami, kotleciki jagnięce w warzywach oraz rybę w cieście filo.

Zainteresowani naszą tradycyjną, polską kuchnią regionalną, w wielu zakątkach prawie zapomnianą, mają okazję do zapoznania się bliżej ze smakołykami z kuchni kurpiowskiej. Potrawy z tego regionu bazują na składnikach prostych, takich jak mąka, kapusta, ziemniaki, warzywa, które tworzą niebanalne kombinacje smakowe. Z tych produktów powstają smaczne dania o bardzo tajemniczych nazwach, takie jak: rejbak parzony czy fafernuchy z makiem.

W sierpniu, Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” zdradzi przepisy na smaczne, słoneczne przekąski w stylu hiszpańskim. W tym numerze przyrządzi tortille z ziemniaków i czerwonej papryki, gazpacho czy krewetki z chorizo.

W tym numerze sylwetki kolejnych pretendentów do tytułu „Kucharz odkrycie roku”, 5. edycji plebiscytu organizowanego przez Magazyn KUCHNIA. Pierwszy z nich, Łukasz Rakowski, poleca śledzia bałtyckiego z chipsami z topinamburem, drugi kandydat – Rafał Maślankiewicz – serwuje sałatę z kozim serem, borówkami i granitą jogurtową.

W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje przepis na comber jagnięcy w sosie tymiankowym, a Tessa Caponi-Borawska zaprezentuje przepisy z kuchni włoskiej, spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą oraz z ziołami, cytryną i anchois.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA