Magazyn KUCHNIA w październiku
27 września 2012
W październikowym wydania Magazynu KUCHNIA rozpoczął się sezon na gruszki. Jamie Oliver zdradzi przepisy na jesienne menu. Dowiemy się więcej na temat kuchni i win gruzińskich.
W tym numerze redakcja Magazynu KUCHNIA postanowiła przybliżyć swoim czytelnikom sylwetkę Roberta Trzópka, znanego widzom kuchni+ z programu "warsztaty smaku kuchni+", w którym pełnił funkcję jurora. Na co dzień Robert Trzópek jest szefem kuchni w restauracji TAMKA 43 w Warszawie. Miał okazję pracować z najlepszymi mistrzami kuchni na świecie, takimi jak Ferran Adria czy Rene Redzepi. Jego nietuzinkowe podejście do gotowania zostało już zauważone i jest niezwykle cenione, a bogate doświadczenie w komponowaniu dań znajduje swoje odbicie w propozycjach kulinarnych restauracji TAMKA 43.
W październiku, Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” zdradzi przepisy na smaczne potrawy z wykorzystaniem jesiennych warzyw. W tym numerze przyrządzi sałatkę z pieczonej dyni z grzankami, niebiański paj z kurczakiem oraz gruszki w syropie tutti frutti.
Zainteresowani kuchnią gruzińską, opisaną w Magazynie w sekcji Smakowita Historia, z pewnością zgłębią tajniki tamtejszych potraw, ale też pysznego gruzińskiego wina. Znajdą przepisy na najbardziej charakterystyczne potrawy z tego regionu np. chaczapuri ze szpinakiem, zupę z czerwonej fasoli czy makaron z sosem orzechowym. W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje rillettes z kaczki, a Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy z kuchni włoskiej na grzyby z patelni i rolowany omlet z szynką i serem. W numerze znajdziemy także pyszne przepisy z wykorzystaniem słodkich fig.