Magazyn KUCHNIA w maju
30 kwietnia 2012
W najnowszym wydaniu Magazynu KUCHNIA odkryjemy różnorodne przepisy z rabarbarem. Dowiemy się więcej o zróżnicowanej kuchni Południowej Afryki, a także poznamy wiele przepisów na zdrowe i proste sałatki.
W tym numerze, Magazyn KUCHNIA, zachęca do ulicznego jedzenia. Moda na tzw. street food gości już od dawna na ulicach europejskich miast, czas na Polskę. Dobre, proste uliczne dania podbiją z łatwością podniebienia przechodniów. Magazyn KUCHNIA przewrotnie wnosi street food do domu i proponuje przepisy na bajgle z łososiem czy kremowe lody waniliowe.
Z magazynu dowiemy się także jak smakuje kuchnia Angolska, a także kuchnia Południowej Afryki, w której mieszają się smaki kuchni kolonizatorów, rdzennych mieszkańców, a także imigrantów z Azji. Ten miszmasz wpływów dał w rezultacie niezwykle bogatą w smaki, niebanalną i intrygującą kuchnię. W magazynie m.in. przepis na szaszłyki z suszonymi morelami czy kleik kukurydziany.
W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje przepis na pieczonego kurczaka faszerowanego cytrynami - Poulet au citron - danie wyborne i proste do przygotowania. Tessa Caponi-Borawska zdradzi receptę na długowieczność i zaserwuje placek z ricottą i cynamonem, pieczone cukinie z parmezanem, spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem. Wśród przepisów polecanych w numerze, poznamy także te na pyszne ryby i owoce morza z odrobiną pikantnego chili, w tym m.in. przepis na małże w ostrym sosie z tequilą, czy doradę pieczoną w pergaminie.