Magazyn KUCHNIA w listopadzie
8 listopada 2012
W listopadowym wydaniu Magazynu KUCHNIA rozpoczął się sezon na dynię i przepyszne potrawy, które można z niej przyrządzić. Dowiemy się więcej na temat projektu Cook It Raw, który w tym roku odbył się na Suwalszczyźnie, a o swoich wrażeniach ze spotkania najlepszych szefów kuchni z całego świata opowiada René Redzepi.
Projekt Cook It Raw, to przedsięwzięcie skupiające wokół siebie najlepszych szefów kuchni z całego świata poszukujących lokalnej żywności i tradycji kulinarnych w różnych zakątkach naszego globu. Do tej pory odbyło się 5 tego typu spotkań, w Danii, we Włoszech, Laponii i Japonii, a w tym roku, najlepsi szefowie kuchni przybyli do Polski, a dokładnie do Jaczna na Suwalszczyźnie. René Redzepi, szef kuchni kopenhaskiej Nomy - najlepszej restauracji na świecie, opowiada w najnowszym wydaniu Magazynu KUCHNIA o swoich wrażeniach z tego spotkania. Przybliża również ideę projektu Cook It Raw, a także wypowiada się na temat smaków, które poznał na Suwalszczyźnie. Na tegorocznej, 4. edycji kuchnia+ food film fest, został pokazany dokument pt. "Wtajemniczeni", który ilustruje to nietypowe i zaskakujące spotkanie.
W tym numerze magazynu poznamy także czołowe wyśmienite polskie sery zagrodowe, a także dania z ich udziałem, takie jak: pieczone pomidory z serem krzywonos, smażony pęczak z kreuzerem i borowikami, penne z warzywami i frontierą blue. W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje indyka z nadzieniem kasztanowym - dinde farcie aux marrons, a Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy na to jak pokonać jesienny splin jedząc pyszne dania. Zaproponuje przepisy na faszerwowane papryki i terrinę z sardynek i razowego chleba.