Magazyn KUCHNIA w lipcu
4 lipca 2012
W najnowszym wydaniu Magazynu KUCHNIA, jak przystało na letni, lipcowy numer, przepisy na pyszne lody. Poznamy chorwacką kuchnię pod żaglami, a także szereg przepisów na lekkie i proste dania, które z powodzeniem można pałaszować w upalne dni.
W lipcu, w magazynie KUCHNIA, czas na chłodzące desery. David Lebovitz - Amerykanin na stałe mieszkający w Paryżu, król niekonwencjonalnych deserów - zdradzi jak przyrządzić pyszne lody o zaskakujących smakach np. z roqueforta i miodu czy ze świeżych fig.
Redakcja magazynu wbrała się tym razem w rejs po chorwackim wybrzeżu, między wyspami Dalmacji. Dzięki tej wyprawie poznamy smaki tamtejszego regionu bazujące głównie na rybach i owocach morza, ale przede wszystkim na świeżych składnikach, w tym m.in. brudet - gulasz rybny, duszone małże, czy czarne risotto.
Osoby, które bez zupy nie wyobrażają sobie dnia, w tym numerze znajadą na pewno szereg intrygujących i wykwintnych przepisów na zupy kremy np. zupę krem z kalafiora z przegrzebkami czy zupę krem z zielonych szparagów ze śmietaną i kawiorem. Natomiast fani czosnkowych dań też poczują się usatysfakcjonowani propozycjami magazynu KUCHNIA na potrawy lekkie i kolorowe, które z powodzeniem można też przyrządzić w plenerze.
W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje przepis na les escargots a la bourguignonne - ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym. Tessa Caponi-Borawska zaprezentuje potrawy, które uwielbia jej rodzina, a także dania ze swojego dzieciństwa, do których często wraca w swojej kuchni np. chłodnik z awokado czy ryzogalo z malinami.