Magazyn KUCHNIA w grudniu
17 grudnia 2012
Cały grudniowy numer Magazynu KUCHNIA, jak na ten mięsiąc przystało, poświęcony jest świątecznym przysmakom. Poznamy przepisy na świąteczne ciasta i dania wytrawne, nie obejdzie się bez rybnych dań wigilijnych. Jamie Oliver zabierze nas na Islandię, a Tessa Capponi-Borawska przyrządzi łososia.
W grudniu, Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” zdradzi przepisy na smaczne potrawy bożonarodzeniowe inspirowane kuchnią islandzką. Przyrządzi świątecznego pieczonego indyka z farszem z szałwii i moreli, warzywa na parze z masłem szałwiowym i islandzki pudding ryżowy.
W tym numerze poznamy szereg przepisów wigilijnych na dania z buraka lub z jego dodatkiem np. tartinki z buraka z kozim serem, czy mus buraczano-selerowy. Święta nie mogą obejść się bez pierników, dowiemy się jak je przyrządzać i jak je dekorować. Nadal trwa sezon na gęsinę, która jako prawdziwy sezonowy delikates na pewno sprawdzi się podczas świątecznego obiadu. Magazyn KUCHNIA zdradzi również przepisy na pudding z gęsiej wątróbki, gęsie udka z antonówkami oraz gęś z wędzonymi śliwkami oraz grzańcem. Poznamy także świąteczny rozkład jazdy z potrawami na każdy dzień.
W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje zupę rybną - bouillabaisse. To bardzo sycąca zupa, którą również z powodzeniem można podać na wigilijną kolację. Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy na łososia w książęcym stylu, poda naleśniki orkiszowe z wędzonym łososiem.