Lutowo-marcowe wydanie magazynu FOOD & FRIENDS już w kioskach

6 lutego 2012

W sprzedaży ukazał się kolejny numer magazynu FOOD & FRIENDS. Redakcja magazynu odwiedziła intrygujący Szanghaj, w celu odnalezienia tradycyjnych chińskich smaków, ale również tych inspirowanych kuchnią nowoczesną.

W sprzedaży ukazał się kolejny numer magazynu FOOD & FRIENDS. Redakcja magazynu odwiedziła intrygujący Szanghaj, w celu odnalezienia tradycyjnych chińskich smaków, ale również tych inspirowanych kuchnią nowoczesną. O trendzie szukania nowych kulinarnych smaków opowie - znany widzom kuchni+ - Grzegorz Łapanowski. W numerze nie zabraknie też pysznych przepisów na wykwintne potrawy.

Nadchodząca wiosna to najlepszy moment, by wybrać się do fascynującego Szanghaju. To niezwykłe, największe miasto Chin jest zarazem przyczółkiem kulinarnego przełomu w Państwie Środka. Spotykają się tam zarówno tradycyjne chińskie jadłodajnie, street food, z europejskimi szefami kuchni, którzy stworzyli niesamowite miejsca i nie wyobrażają sobie już życia bez tego miasta. Poznamy m.in. wybitnego szefa kuchni - Paula Paireta, którego określa się mianem kulinarego egalitarysty. Używa bardzo podstawowych składników, które w połączeniu z awangardowymi technikami kulinarnymi tworzą niebanalne potrawy. Waraz z redakcją magazynu odwiedzimy także jedną z najbardziej wyjątkowych restauracji w Szanghaju - Szanghai Tang Cafe - w której każde serwowane danie to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Gościem magazynu jest znany widzom kuchni+ - Grzegorz Łapanowski - zdolny kucharz młodego pokolenia. Redakcja magazynu zaprosiła go do Poznania do Akademii Kulinarnej SPOT.to EAT, gdzie wraz ze swoim przyjacielem Sebastianem Gołębiewskim, przeprowadzili kilkugodzinne spotkanie z profesjonalistami. Grzegorz Łapanowski podzielił się swoim doświedczeniem w poszukiwaniu i łączeniu smaków i tekstur oraz zdradził kilka smacznych przepisów np. na zupę rybną z borowikami i estragonem lub kaczkę z karmelizowanymi marchewkami.

Redakcja magazynu odwiedziła także Szczawnicę - miejscowość uzdrowiskową położoną na granicy Pienin i Beskidu Sądeckiego, a w niej piękny pięciogwiazdkowy hotel Modrzewie Park Hotel, który po gruntownej renowacji wraca do życia. Przepiękne położenie hotelu, sprzyjąjący wypoczynkowi klimat oraz wyśmienita kuchnia łącząca w sobie tradycyjne smaki regionu, kuchni polskiej, a także kuchni francuskiej i międzynarodowej z pewnością skuszą niejednego turystę, wczasowicza lub kuracjusza.

Ponadto w magazynie szereg smakowitych przepisów, tym razem na dania z zimowej zieleniny np. buraki z przyrumienionym masłem i bulionem ze skorupiaków czy bulion z jarmużu z kremem migdałowym. W Szkole Gotowania, Thomas Drejing, zabierze się za podroby i długie gotowanie. Przyrządzi m.in. golonkę duszoną w białym winie i smażony w garnku policzek wieprzowy.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA