Listopadowo-grudniowe wydanie Magazynu FOOD & FRIENDS
3 grudnia 2012
W sprzedaży ukazał się kolejny numer magazynu FOOD & FRIENDS. Tematem przewodnim tego wydania są nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
W numerze relacja z 2. urodzin Magazynu FOOD & FRIENDS, które odbyły się w warszawskiej restauracji Concept 13. Na przyjęcie zaproszeni zostali przyjaciele magazynu, a patronat nad urodzinami objęła ambasada Szwecji.
Poznamy przepisy na mniej lub bardziej niekonwencjonalne dania wigilijne. Święta, przynajmniej te tradycyjne, nie mogą obejść się bez dań rybnych. W magazynie znajdziemy przepisy inspirowane Skandynawią m.in. na śledzie w rozmaitych marynatach, czy marynowanego łososia. W świąteczne dni nie może zabraknąć słodyczy. W magazynie przepisy na bardzo efektowne smakołyki - marcepanowe kulki, prażone migdały czy łamańce z białej czekolady, które odpowiednio zapakowane mogą być także doskonałym prezentem.
Ponadto w magazynie sylwetka jednego z najlepszych kucharzy na świecie, Magnusa Nielsena, który odwiedził w sierpniu Suwalszczyznę, podczas spotkania "Cook It Raw". W swojej szwedzkiej restauracji, używa, najlepszych składników, które uprawia w przyrestauracyjnym ogrodzie, a wiele produktów np. mięso kupuje od miejscowych chodowców. Dania, które wychodzą spod jego ręki smakują niebywale.
W cyklu "kulinarny off road" wraz z redakcją magazynu odwiedzimy również bydgoskie restauracje, a także winnice, które mieszczą się w Dolinie Dolnej Wisły. Wybierzemy się także do Gdańska, gdzie powstała Metamorfoza - resturacja typu fine dining. Właścicielka tego miejsca nie tylko stawia na przepysznie jedzenie, ale także na promowanie lokalnych produktów i regionu. Poznamy także bardzo stylowe restauracje z Kaliforni, a także tamtejsze słynne na całym świecie winnice.