Kulinarny Puchar Polski 2014 - półfinał i finał
10 września 2014
Przystawka - przegrzebki z dodatkiem dyni i pigwy, danie główne - polędwiczka cielęca z jarmużem i borówkami? To nie menu wykwintnej restauracji. To zestawy, które zaserwują uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski - najbardziej prestiżowego konkursu dla profesjonalnych kucharzy. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.
Do rozgrywek półfinałowych, zaplanowanych na 30 września 2014 r., zakwalifikowało się 13 drużyn, które dzięki ciężkiej pracy zdobyły najwyższe miejsca w konkursach nominowanych do KPP. Uczestnicy półfinału zmierzą się w tym roku w dwóch konkurencjach - będą przygotowywać przystawkę, a także deser restauracyjny. Deser jest nowością w regulaminie konkursu. W zeszłym roku Rada Programowa KPP uznała, że najwyższy czas podnieść poprzeczkę i włączyć do konkursu nowy obszar, który stanie się wyzwaniem dla uczestników.
W finale, który odbędzie się 1 października, uczestnicy będą musieli urzec Jury przygotowując danie główne. Poziom prac w konkursach nominowanych pozwala spodziewać się naprawdę wyszukanych potraw, w których zobaczymy nie tylko poprawnie zastosowane techniki kulinarne, ale również dużą dozę kreatywności.
Kim są główni bohaterowie tego kulinarnego widowiska? Przede wszystkim to ludzie z niezwykłym talentem i wyobraźnią. Na co dzień pracują w znanych restauracjach lub prowadzą kulinarne projekty własnego autorstwa. Są laureatami wielu kulinarnych konkursów, a także niejednokrotnie adeptami prestiżowych kursów zagranicznych prowadzonych przez wybitnych mistrzów sztuki kulinarnej. Na ławie sędziowskiej zasiądą natomiast autorytety świata gastronomii.
Więcej informacji na: www.kpp.mtp.pl