Konferencja Food in Central Europe: Culture and Business
16 maja 2016
W dniach 19-20 maja w Warszawie odbędzie się konferencja "Food in Central Europe: Culture and Business". To wyjątkowa gratka dla akademików, praktyków i pasjonatów kulinariów. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.
Uczestnicy konferencji to teoretycy food studies oraz praktycy branży gastronomicznej - krytycy, producenci, restauratorzy. Pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i 10 różnych krajów Europy. Łączy ich fascynacja kulinariami oraz wiedza i doświadczenie biznesowe. Majowe spotkanie będzie wyjątkową okazją, by połączyć perspektywę akademicką z wymiarem praktycznym i spojrzeć na europejskie kulinaria z szerokiej, interdyscyplinarnej perspektywy. Konferencję otworzy Prezes Stowarzyszenia Cook in Poland - Maciej Nowak (krytyk teatralny i kulinarny), który wprowadzi uczestników w cel spotkania jakim jest poszerzenie i aktualizacja wiedzy na temat znaczenia kulinariów w przestrzeni społeczno-kulturowej krajów Europy Środkowej.
Wstęp na konferencję jest bezpłatny. Organizatorom zależy, by konferencja miała otwarty charakter i stworzyła pole wieloaspektowych dyskusji. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc sugerowana jest rejestracja. Szczegółowe informacje na ten temat oraz program konferencji znajdują się na www.foodincentraleurope.com
Organizatorami konferencji są: Food Studies, Instytut Kulturoznawstwa Uniwersytetu SWPS oraz Stowarzyszenie Cook in Poland.