Jesień w kuchni Pięciu Przemian
20 września 2013
Nakładem Wydawnictwa Illuminatio ukazała się książka "Jesień w kuchni Pięciu Przemian", autorstwa Anny Czelej. kuchnia+ jest patronem medialnym książki. Zachęcamy do lektury!
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, jarzyny podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.
Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, pora, cebulę, kalafiora czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą.
Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa. Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!
"Jesień w kuchni Pięciu Przemian" to trzecia książka z czterotomowej serii "W kuchni Pięciu Przemian", przygotowywanej przez Wydawnictwo Illuminatio. Więcej informacji o serii na stronie www.wkuchnipieciuprzemian.pl