Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan
10 listopada 2014
Nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry ukazała się "Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan" autorstwa Marty Dymek. To pierwsza książka kucharska twórczyni "Jadłonomii" - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Kuchnia+ jest patronem medialnym książki.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN", autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej - Kulinarnego Bloga Roku 2013.
W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Autorka o sobie: Mam na imię Marta, mam niewiele ponad 20 lat i mieszkam na warszawskim Powiślu. Jakiś czas temu zaryzykowałam i rzuciłam pracę w agencji reklamowej, żeby całkiem poświęcić się mojemu blogowi, i wiem, że to była najlepsza decyzja w moim życiu. Gotowanie, pisanie o kuchni dla prasy i prowadzenie warsztatów kulinarnych w różnych miastach Polski to teraz moja praca. Publikowałam w nowojorskim magazynie kulinarnym "Chickpea Magazine" oraz magazynach "Smak", "Kukbuk" i innych. Prowadzę stałą rubrykę z wegańskimi przepisami w magazynie "Kuchnia". W "Dzień Dobry TVN" przekonuję, jak dobre może być wegetariańskie jedzenie i walczę o poważne traktowanie kuchni wegańskiej.