Herbatka ze Slow Food Warszawa
25 lutego 2013
Większość z nas sięga po kubek herbaty kilka razy dziennie, ale rzadko mamy wiedzę o jej pochodzeniu i sposobie produkcji.
Wystarczającym kryterium wyboru jest, że herbata nam smakuje, przyzwyczailiśmy się do konkretnej marki. Tymczasem większość herbaty produkowanej na świecie, oraz niemal cała produkcja herbaty w torebkach, powstaje z pośledniego materiału CTC. CTC, czyli "crush, tear and curl". To maszynowa metoda obróbki, która rozdrabnia zarówno liście, pąki, jak odrosty, czy gałązki. Rozdrabnianie powoduje, że lotne substancje aromatyczne i prozdrowotne, zawarte w liściach ulatniają się szybciej. Herbata traci swoje szlachetne właściwości również poprzez złe przechowywanie. To bolączka specjalistycznych sklepów, gdzie liście trzymane są luzem w wielkich puszkach. By herbata pachniała uderzająco, aromatyzuje się ją dodatkowo. Może warto więc poszukać herbaty jakościowej, która swój aromat zawdzięcza wyłącznie sprzyjającym warunkom naturalnym, w których wyrosła oraz tradycyjnym metodom obróbki?
Na spotkaniu zorganizowanym przez Slow Food Warszawa, zaproszeni goście, importerzy i znawcy herbaty, pomogą nam odpowiedzieć na pytania, jak herbatę wybierać, jak parzyć i ile warto za nią zapłacić. Przygotowana degustacja różnych herbat, będzie okazją by poczuć różnice.
Kulinarna Akcja Bezpośrednia! czyli Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza na spotkanie, którego bohaterką będzie h e r b a t a!
Czy Earl Grey zawsze znaczy to samo?
Czego można się dowiedzieć z informacji na opakowaniu?
Co daje i odbiera torebka z ogonkiem?
Zajmiemy się herbatą bez ceremonii, zmierzymy z pułapkami, które mogą czekać na nas w herbacianych sklepach, pogadamy o kranówce, wybierzemy najlepszą herbatę do czekoladowego ciasta.
Po herbacianych ogrodach oprowadzą nas:
prowadzący spotkanie Piotr Adamczewski, oraz
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa
Tomasz Witomski, Dilmah
Aneta i Artur Woźniak, Czajografia
Wojciech Woźniak, Five Star Tea
Gościem specjalnym będzie Andrzej Bero, ceramik, autor unikatowych naczyń do parzenia i podawania herbaty.
Zajmiemy też dzieci - piec będą w kuchni ciasteczka pod opieką slowfoodowych wolontariuszek.
Termin: sobota 02 marca, godzina 11.00
Miejsce: Klub Bankowca, ul. Smolna 6, ceglany budynek w środku parku,
dojście od ul. Kruczkowskiego lub schodami w dół od al. Jerozolimskich i ul. Smolnej,
na wysokości Dworca Powiśle lub małym przejściem na tyłach SARP-u przy ul. Foksal
Bilety 10 zł oraz 5 zł dla członków Slow Food Warszawa