Finaliści konkursu Bocuse d'Or 2018
12 grudnia 2017
11 grudnia 2017 w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d'Or Poland 2018.
Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef'a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do zmagań w Preeliminacjach.
Preeliminacje były tylko przedsmakiem tego co czeka szefów w finale. Prezentowane danie było oceniane przez jurorów na podstawie przywiezionych przez konkursowiczów półproduktów i tylko wykończone termicznie na miejscu.
Zawodnicy w ciągu 30 minut mieli do przygotowania jedno danie w dwóch porcjach z użyciem co najmniej dwóch różnych elementów jagnięciny w akompaniamencie warzyw, roślin lub ziół. Pomimo doświadczenia szefów czuło się ich napięcie i niejednokrotnie tremę, bo trzeba dodać, iż byli oceniani według finałowych, oficjalnych reguł. W końcu było o co walczyć. Wejście do finałowej ósemki jest już nie lada osiągnięciem.
Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii:
- Jerzy Pasikowski
- Jarek Walczyk
- Adam Chrząstowski
- Jarek Uściński
- Łukasz Konik
Jury miało do podjęcia trudną decyzję, ponieważ startujący szefowie kuchni prezentowali bardzo wysoki i wyrównany poziom. Zaproponowane przez nich dania nie tylko urzekły smakiem, ale zachwyciły wizualnie jurorów. Niestety maksymalnie 8 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się w dniach 27-28 lutego 2018 roku podczas targów Warsaw Gastro Show.
Do szczęśliwej ósemki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):
- Jakub Kasprzak - Restauracja Lumiere, Baranowo
- Paweł Kubera - Hotel DeSilva, Poznań
- Patryk Kwieciński - Capri Ristorante & Bar, Warszawa
- Jacek Majcherek - Bistro Słowacki, Gdańsk
- Maciej Majewski - Sofitel, Warszawa
- Marcin Molik - Restauracja Drukarnia, Warszawa
- Dawid Szkudlarek - Folwark Folińscy, Wysoka
- Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport
Bocuse d'Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d'Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.
Aut. Smarten PR - oficjalny przedstawiciel marki Bocuse 'Or w Polsce