Culinary Fest w Poznaniu
17 lutego 2014
W dniach 17 - 23 lutego w Poznaniu odbędzie się druga edycja festiwalu kulinarnego Culinary Fest pod hasłem "Tradycja na nowo". Imprezę zorganizowano w lokalach, które zgłosiły swoje propozycje do festiwalowego konkursu. kuchnia+ jest patronem medialnym festiwalu.
Culinary Fest to święto kuchni oparte na międzynarodowej formule Restaurant Week, które będzie się odbywało cztery razy w ciągu roku. Każda edycja CF jest opatrzona tematem przewodnim, determinuje on charakter menu danej edycji.Ideą CF jest wymiana doświadczeń oraz odkrywanie nowych smaków i lokali. Festiwal pozwala doświadczyć kreatywności restauratorów, szefów kuchni, baristów i cukierników.
Nieodłącznym elementem festiwalu jest współzawodnictwo. Menu zgłoszone do konkursu podlega ocenom publiczności biorącej udział w CF oraz tajnego jury, złożonego z profesjonalistów. Każda edycja kończy się ogłoszeniem zwycięzców, wybranych przez publiczność oraz przez jurorów.
Wydarzenie zostało podzielone na dwie sekcje: Menu restauracyjne oraz Menu kawiarniane. Pierwsza sekcja opiera się o menu zawierające danie główne i zupę, sekcja druga skupi się na specjalnie skomponowanym napoju oraz deserze. Po zakończeniu festiwalu zostaną przyznane nagrody w obu kategoriach. W obu sekcjach menu posiada ujednolicony cennik:
Menu restauracyjne:
Danie główne - 12 zł
Zupa - 5 zł
Zestaw: danie główne + zupa - 15 zł
Menu kawiarniane:
Napój - 5 zł
Deser - 7 zł
Zestaw: napój + deser - 10 zł