Cała Polska grilluje pstrąga!

7 lipca 2012

Rusza druga edycja ogólnopolskiej akcji „Teraz Pstrąg”, która będzie zachęcać Polaków do kupowania i grillowania ekologicznie hodowanego pstrąga. Pomysłodawcą kampanii jest Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych.

Grillowanie z roku na rok staje się coraz popularniejszym sposobem spędzania wolnego czasu Polaków. Jednocześnie rośnie świadomość na temat zdrowego odżywiania. Coraz częściej na grillu zamiast mięsa pojawiająsię ryby, szczególnie te łowione i hodowane w czystych wodach.

Dzięki swojemu smakowi, walorom zdrowotnym oraz prostocie przygotowania, pstrąg idealnie nadaje się do grillowania – powiedział Jacek Juchniewicz, Prezes Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych. Prowadząc kampanię „Teraz Pstrąg” w tym roku, pragniemy zachęcać Polaków do zdrowego grillowania, którego pstrąg może być podstawą. Dzięki temu narodowy sport polskich weekendowiczów będzie nie tylko pyszny i przyjemny, ale przede wszystkim będzie korzystnie wpływał na zdrowie.

Pstrąg hodowany jest w Polsce od XIX wieku. Jest ceniony ze względu na walory smakowe, delikatne mięso, ale także wartości odżywcze i prozdrowotne. Ponadto ta ryba dostępna jest przez cały rok. Dzięki temu świeży pstrąg może trafiać zarówno na nasze grille w sezonie wiosenno-letnim, jak i na stoły podczas zimniejszych miesięcy.

Ekologicznie hodowany pstrąg żywiony jest pokarmem - bogatym w białko, tłuszcz, witaminy i sole mineralne - który skomponowany jest z naturalnych składników i pozwala na zdrowy rozwój ryb. Dzięki temu mięso pstrągów pochodzących z takich hodowli jest bogate w substancje odżywcze, a białko zawarte w mięsie pstrągów (średnio 19,5%) jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Pstrągi są rybami średniotłustymi, co oznacza że mogą być spożywane przez osoby pozostające na diecie niskotłuszczowej, a zarazem dostarczają dużych ilości wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3. Najnowsze badania laboratoryjne dowodzą, że jedna porcja pstrąga dostarcza nam tych cennych kwasów omega-3 na kilka dni, a dzięki tak dużej ich zawartości, stajemy się nie tylko zdrowsi, ale i piękniejsi. Kwasy omega 3 przyczyniają się także do zdrowego wyglądu cery i włosów – dodaje Ewelina Czuba, dermatolog – co potwierdza też środowisko dermatologów.

Polska, produkując rocznie między 15 000 a 18 000 ton, jest jednym z wiodących producentów pstrąga w Europie. Krajowi hodowcy to w ogromnej większości (70%) ichtiolodzy z wyższym wykształceniem, korzystający z nowych technologii. Ich wiedza i doświadczenie znajdują odzwierciedlenie w wysokiej jakości pstrągów hodowlanych.

Tegoroczna kampania „Teraz Pstrąg” jest kontynuacją programu rozpoczętego w 2011 r. organizowanego przez Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych i wspierana jest przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007- 2013”. Inicjatywie towarzyszy szeroko zakrojona kampania reklamowa, zachęcająca do grillowania pstrąga.

Platformą komunikacji kampanii jest strona www.terazpstrag.pl, na której oprócz przedstawiania walorów zdrowotnych pstrąga, znajdują się materiały edukacyjne na temat wykorzystania go w kuchni i na grillu. Pod tym adresem można także znaleźć przepisy na dania z pstrąga, porady, ciekawostki i wiele innych, cennych informacji na temat tej wspaniałej ryby.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA