3rd Food & Drink Festival w Lublinie
6 września 2012
13 i 14 września, podczas 3rd Food & Drink Festival, w Lublinie będzie gościł Bruno Goussault – największy autorytet sous vide, który podczas wydarzenia przeprowadzi szkolenie i seminarium z tejże techniki kulinarnej. kuchnia+ objęła patronatem to wydarzenie.
To seminarium kulinarne będzie jedyną i niepowtarzalną okazją do spotkania się z samym mistrzem i współtwórcą tej cenionej techniki kulinarnej, którą dzięki niemu opanowały też takie sławy jak Ferran Adria.
Technika gotowania w niskich temperaturach w próżni nazwana sous vide została stworzona w połowie lat 70-tych ubiegłego wieku przez Georgesa Pralusa francuskiego kucharza pracującego w „Troisgros” w Renne we Francji oraz opracowana praktycznie i naukowo przez gościa festiwalu - Bruno Goussaulta, francuskiego naukowca. Istota sous vide użycie temperatur dużo niższych niż przy konwencjonalnym gotowaniu jest jedną z podstawowych cech wyróżniającą tę technikę, dając w rezultacie dużą soczystość potraw, zachowanie wartości odżywczej, witamin, aromatu i smaku oraz praktycznie brak ubytków wagowych w trakcie gotowania w woreczku próżniowym (rzędu 5-10%). Dotyczy to zarówno mięsa, ryby, czy np. warzyw, które dodatkowo zyskują niebywałą chrupkość w połączeniu z delikatnością. Metoda sous vide stosowana jest przez największe osobowości świata kulinarnego na całym świecie. Jest nieodłącznym elementem przyrządzania posiłków w „topowych” restauracjach świata. Tacy szefowie kuchni, jak John Tesar, Heston Blumenthal, Poul Bocuse, Michael Carlton, thomas Keller, Grant Achatz, Ferran Adria, Joel Robuchon, Alessandro Stratta, Charlie Trotter, Michael Mina, Alain Ducasse stosują technikę sous vide. Wszyscy ci znamienici kucharze byli też uczniami i w większości nadal się szkolą u pana Bruno Goussaulta, który w Lublinie będzie demonstrował kulinarne tajniki sous vide oraz przeprowadzi szkolenie uczestników. Dodatkową zaletą tego szkolenia dla polskich szefów kuchni będzie to, że prezentacje pana Goussault odbędą się z wykorzystaniem produktów dostępnych na rynku polskim powszechnie stosowanych w polskich restauracjach.
Aby wziąć udział w szkoleniu należy zarejestrować się na stronie: www.foodanddrink.pl.
100 pierwszych zarejestrowanych osób otrzyma bezpłatne zaproszenie.
Koszt uczestnictwa 123 zł brutto.
Osoba kontaktowa:
Edyta Żurowicz, tel. 501 369 925 oraz Maciej Winiarski, tel. 505 222 366