250 osób smakowało design z kuchnią+, DOMO+ i Internity
2 września 2013
Blisko 250 osób odwiedziło w czwartek 29 sierpnia drugie spotkanie w ramach organizowanego przez kuchnię+, DOMO+ i Internity cyklu "Posmakuj design". W letniej aurze uczestnicy obejrzeli pokaz przygotowywania japońskich potraw przez Alicję i Alana Thanów, spróbowali specjałów z kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni i wysłuchali prezentacji projektantki wnętrz Doroty Szelągowskiej z DOMO+. Na koniec goście obejrzeli dokument "Jiro śni o sushi" o jednym z najlepszych mistrzów sushi na świecie.
Na skwerze pomiędzy Instytutem Mechaniki Precyzyjnej a Defabryką, przy ul. Duchnickej 3 na warszawskim Żoliborzu odbyło się już drugie spotkanie z cyklu "Posmakuj design". Jego ideą jest promocja świadomego designu - zarówno w sztuce użytkowej jak i gotowaniu. Tym razem tematem przewodnim wydarzenia była woda i jej znaczenie w kuchni oraz wystroju wnętrz. Uczestniczyło w nim blisko ćwierć tysiąca osób, których przyciągnęły różnorodne atrakcje.
Alicja i Alan Thanowie, prowadzący restaurację Izumi Sushi zaprezentowali uczestnikom sposób przygotowania japońskich dań, których następnie można było skosztować, w tym ryżowe kanapki z wodorostami Nori i łososiem, rożki z kawiorem i łososiem oraz gunkan-maki. Po pokazie głos zabrała Dorota Szelągowska znana widzom DOMO+ m.in. z programu "Dach nad gwiazdami". Projektantka opowiedziała o wodzie jako kwintesencji relaksu w designie użytkowym. Na koniec organizatorzy zaprosili na film "Jiro śni o sushi", dokument o jednym z najlepszych i najdroższych sushi masterów na świecie. Wśród innych atrakcji znalazły się: degustacja wina i piwa, ręcznie przygotowywane koszulki oraz warsztaty dla najmłodszych miłośników sztuki kulinariów i sztuki użytkowej.
Poprzednie, lipcowe spotkanie, którego motywem przewodnim był ogień, zgromadziło blisko 200 osób. Kolejna impreza z cyklu "Posmakuj design" odbędzie się 26 września.