2. numer dwumiesięcznika Polska gotuje
5 kwietnia 2012
Dwumiesięcznik „Polska Gotuje” to pierwszy w Polsce magazyn kulinarny, który powstał dzięki współpracy z licznym gronem rodzimych internautów. Wraz z tym numerem redakcja rozpoczyna sezon na szparagi.
Redakcja magazynu poleca dania lekkie i zielone. A w gotowaniu pomaga armia 30 kucharzy z portalu polska-gotuje.pl. Na obiad serwowane są różne rodzaje sałat z mięsem lub rybą, a w weekend planowany wyjazd na piknik. W magazynie znajdują się też przepisy na wielkanocną ucztę: jaja faszerowane z kawiorem, soczysta szynka czy pasztet z pistacjami.
Z "Polska gotuje" gotuje cała Polska i najlepsi szefowie kuchni. Przepisy blogerów ocenia Michel Moran, szef kuchni francuskiej restauracji Bistro de Paris. A Maciej Borysiak z “U Fukiera” pokazuje jak krok po kroku zrobić kurczęta faszerowane. Dowiemy się też dlaczego warto kupować zdrową żywność. Opowie o tym Jacek Szklarek ze Slow Food Polska.
Amatorzy podróży i poszukiwacze nowych smaków będą zadowoleni. W tym numerze redakcja zaplanowała trzy kulinarne wycieczki. Najbliższa do Lublina, gdzie poznają smak prawdziwych cebularzy. Nieco dalsza do Norwegii, w której ryby i owoce morza są najlepsze w Europie. I na koniec do Chile, krainy znakomitych czerwonych win.
Wspólnie z blogerami redakcja magazynu wertuje i wybiera książki, oraz najpiękniejsze gadżety kulinarne. Wiosną najmodniejsze są zielone, bo wprowadzają do kuchni powiew świeżości.