10. Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi

28 maja 2013

Tegoroczne kulinarne święto Łodzi rozpocznie się w czwartek 6 czerwca i potrwa do niedzieli 9 czerwca. Znamy już listę restauracji i kawiarni jubileuszowej, 10. edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Do udziału w konkursie zgłosiła się rekordowa liczba 26 restauracji i 10 kawiarni. Hasło przewodnie jubileuszowego Festiwalu - Kulinarnie nakręceni - nawiązuje do filmowej tradycji Łodzi. kuchnia+ jest patronem medialnym Festiwalu.

Zadanie dla łódzkich kucharzy nie jest proste, bowiem tegoroczne dania konkursowe zainspirowane mają być filmem polskim, bądź zagranicznym - tu pozostawiony jest wybór. Formuła konkursu i cena dania festiwalowego nie ulegają zmianie: za danie w restauracji zapłacimy 10 zł, a za zestaw w kawiarni - deser i kawę 7 zł. Jak co roku łódzkie lokale odwiedzi anonimowe jury - kucharze, blogerzy, dziennikarze i to oni wybiorą najlepszą restaurację i kawiarnię. Festiwalowe dania i desery oceniać będą także łodzianie głosując w konkursie smsowym.

Festiwal Dobrego Smaku to jednak nie tylko konkurs, to także szereg wydarzeń towarzyszących. W klubie Wytwórnia przy Łąkowej 29 odbędzie się Szkoła Dobrego Smaku - warsztaty kulinarne dla miłośników gotowania. W tym roku uczestników szkolenia kulinarnie nakręcać będą m.in. szef kuchni restauracji Cztery Kolory Double Tree by Hilton, Rafał Zgajewski oraz Grzegorz Łapanowski.

W piątek i sobotę, po całodniowym maratonie po festiwalowych restauracjach i kawiarniach będzie coś dla ducha. Wraz z kanałem kuchnia + i magazynem Kukbuk zorganizowany zostanie przegląd filmów kulinarnych. W repertuarze znajdą się między innymi "Wtajemniczeni" w reżyserii Macieja Kowalczuka oraz "Niebo w gębie" Christiana Vincenta. Nocne Kino ze Smakiem to propozycja spędzenia czasu w sali kinowej z lampką wina, a nie colą i popcornem.

Wspólne gotowanie, grillowanie i pieczenie planowane jest także na rynku łódzkiej Manufaktury. 8 czerwca spotkamy Grzegorza Łapanowskiego i Paolo Cozza, którzy przygotowywać będą swoje ulubione dania. Tego dnia przewidziane są także liczne atrakcje dla najmłodszych. Dzieci wezmą udział w warsztatach przygotowanych przez Portal Kuchnia dla Malucha.

Więcej informacji znajdziecie na: www.festiwaldobregosmaku.eu

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA