Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Szczęście na talerzu
Smakowita miniseria o pięciu szefach kuchni z różnych krajów, którzy gotują ekologicznie, zdrowo i smacznie, nie nadwyrężając przy tym zasobów naturalnych ziemi. Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności
społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy-ekologów pochodzących z Hiszpanii,
Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych
produktów i gotowanie zdrowego jedzenia.
W Porto-Novo, stolicy Republiki Beninu, powstało w 1985 roku Agrocentrum Songhai. Założył je Nigeryjczyk
Godfrey Nzamujo zbulwersowany poziomem rozwoju na kontynencie. Jego celem było przywrócenie
godności Afryce. Songhai skupia się na szkoleniu, badaniach i pracy nad zrównoważonym rolnictwem.
Propaguje ekologicznie działania w każdej dziedzinie życia, w tym serwowanie lokalnych produktów.
Kuchnia tamtego regionu jest egzotyczna i bardzo zróżnicowana. Restauratorzy czerpią inspiracje z
Zachodu, ale do gotowania używają produktów charakterystycznych dla swojego rejonu: manioku, okry,
różnych gatunków bananów czy papai. Restauracje Songhai słynną z doskonałej, grillowanej wieprzowiny i
duszonego kurczaka podawanych z sosami typowymi dla kuchni afrykańskiej.
Hangzhou leży w prowincji Zhejiang we wschodnich Chinach. Jest to jedne z najpiękniejszych i najlepiej
zachowanych chińskich miast. Ten rejon Państwa Środka ma bardzo długą tradycję kulturalną a także
bogaty, choć kruchy ekosystem. Restauracje w Hangzhou zlokalizowane są w pawilonach mieszczących się
w obrębie parków krajobrazowych, tak więc ich goście jedzą w przepięknych ogrodach. W roku 2000
restaurator Dai Jiangjun stworzył w tym miejscu niezwykły lokal. Jego ambicje wykraczają znacznie poza
gotowanie dla biznesmenów. Filozofia Dai Jiangjuna opiera się na taoizmie. Według kucharza posiłek ma
uzdrowić ciało i duszę oraz zaangażować wszystkie zmysły. Żeby to osiągnąć, potrawy przygotowuje
wyłącznie z produktów niezawierających chemii i niemodyfikowanych genetycznie. Oprócz tego dba, by
menu było zdrowie, zróżnicowane i tradycyjnie przygotowane. Daj od lat podróżuje po kraju szukając
produktów do swojej restauracji. Przy okazji nakłania rolników do uprawy ekologicznej.
Nagrodzona dwoma gwiazdkami Michelina restauracja "Manresa" znajduje się w Los Gatos, w słonecznej
Kalifornii. Na zboczu wzgórza, niedaleko od wielkich sekwoi, znajdują się dwa duże ogrody, w których
hodowane są warzywa i owoce wykorzystywanie w kuchni "Manresy". David Kinch, właściciel restauracji,
jest kimś więcej niż szefem kuchni. Angażuje się w działania ekologiczne na całym świecie, prowadzi
badania poszczególnych produktów i podróżuje po świecie poznając lokalne kuchnie. To wszystko sprawia,
że w swoim lokalu dokonuje kulinarnych cudów. Filozofia Kincha związana jest ściśle z "poczuciem miejsca",
dzięki temu, że serwuje uprawiane wyłącznie przez siebie warzywa i owoce, ma poczucie nawiązywania ze
swoimi klientami specjalnej więzi.
Hegia restauracja i pensjonat mieszczące się w uroczym budynku z XVIII wieku znajduje się w Kraju
Basków. Ich właścicielem jest Arnaud Gasconne Daguin, dwukrotnie nagrodzony gwiazdką Michelina.
Okoliczny klimat sprzyja rolnictwu i ogrodnictwu. Niezależnie od pory roku gleba jest miękka i wilgotna,
pozwalająca uprawiać warzywa, zboża i owoce. W okolicy znajdują się liczne hodowle zwierząt i wytwórnie
sera. Daguin jest propagatorem ekologicznego trybu życia i nie uznaje w tej kwestii kompromisów. Mięso,
które podaje pochodzi z pobliskiej farmy, sery wytwarzane są na końcu drogi, przy której znajduje się
Hagia, a owoce morze pochodzą z targu w Bayonne. Daguin gotuje wszystko w niskich temperaturach przez
dłuższy czas. Żeby podkreślić naturalny smak produktu, używa tylko cukru, soli lub odrobiny oliwy z oliwek.
Ze względu na swój wyjątkowy charakter Hegia przyciąga klientów z całego świata.
Tasmania, wyspa u południowych wybrzeży Australii, to w dużej mierze raj dla roślinności endemicznej.
Umiarkowanie chłodny klimat, czysta woda i wspaniałe krajobrazy to cechy charakterystyczne Tasmanii.
Birchs Bay to miejscowość znajdująca się pół godziny jazdy na południe od Hobart, stolicy. Tam właśnie
mieści się "Pecora", restauracja młodego kucharza Luke'a Burgessa. Jej goście siadają w sali z
panoramicznymi oknami, skąd mogą kontemplować przepiękny kanał Entrecasteaux oraz łąki, na których
pasą się owce. Luke sam siebie określa jako "łowcę-zbieracza". Ciągle poszukuje nowych smaków, w
dokach kupuje świeże ryby, lokalni hodowcy dostarczają mu kurczaki i jagnięcinę a warzywa, których używa
w kuchni, pochodzą z najlepszych organicznych upraw w okolicy. Mieszkając na wyspie ma ograniczone
możliwości zdobywania produktów, ale inspiruje go to do wymyślania coraz to nowych dań.
PREMIERA: W KAŻDY WTOREK, OD 10 MARCA, 21:00
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź