Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Smakosze w dziczy: Hiszpania
(The wild gourmets: Spain), seria dokumentalna, Wlk. Brytania, 2008, 3 x 60
Dwójka łowców przygód i smakoszy, która w poprzedniej serii programu poszukiwała pożywienia w Anglii, tym razem wyrusza w podróż po Hiszpanii. Zapowiada się niezła fiesta na łonie natury.
Thomasina Miers i Guy Grieve przypomną Wam stare harcerskie czasy i biwakowe przygody. Guy przetrwał prawie rok w najbardziej dzikich ostępach Alaski i wie jak sobie radzić by przeżyć. Je żeby żyć. Thomasina natomiast żyje, żeby jeść i jest mistrzynią czarowania smakowitych dań ze składników, które akurat znajdą się pod ręką. Uważają, że wieś to nie tylko malownicze tereny do spacerów, ale przede wszystkim spiżarnia, która tylko czeka, aby ją otworzyć i korzystać z jej zapasów. W Hiszpanii odkryją tajemnicę lokalnych smaków, próbując oryginalnych potraw i rozmawiając z miejscową ludnością, a potem Tommi przeniesie całą zdobytą wiedzę do swojej angielskiej kuchni i pokaże, jak powinien wyglądać hiszpański stół. Podróż Tommi i Guya udowadnia, że Hiszpania to nie tylko sombrero, paella i sangria. Schodząc z utartego szlaku ruszają na polowanie autentycznych hiszpańskich smaków. Pierwszy obóz to Andaluzja, gdzie Tommi odkrywa, że to nie krewetki są najistotniejszym składnikiem lokalnych potraw, tylko mięso królika i wieprzowina. Kolejnym przystankiem w ich podróży jest ziemia Don Kichota - Kastylia, gdzie wezmą udział w zbiorach najdroższej przyprawy świata - szafranu i poznają pasterza, który pochwali się doskonałymi serami własnej produkcji. Pod koniec wyprawy trafiają na północ Hiszpanii do Galicji, gdzie Guy wybierze się na połów małż i ośmiornic.
Thomasina Miers urodziła się w 1976 roku w Anglii. Jest autorką wielu książek kulinarnych i laureatką nagrody MasterChef 2005 przyznawanej przez kanał BBC2. Rok spędziła w Meksyku, po powrocie do Londynu, zafascynowana meksykańskim jedzeniem, otworzyła własną restaurację - Wahaca. Uwielbia jeździć na rowerze i tańczyć. Na poprawę humoru proponuje jedzenie gorzkiej czekolady lub krwistych steków.
Guy Grieve - Szkot urodzony w RPA w 1973 roku. Łowca przygód i amator dobrej zabawy, wykazujący olbrzymia troskę o środowisko naturalne. W 2004 roku porzucił swoje dotychczasowe życie, pożegnał dzieci i żonę, spakował plecak i wyruszył na podbój Alaski. Spędził tam rok, żyjąc z dala od zdobyczy cywilizacji. Efektem podróży jest książka "Call of the Wild".
Seria "Smakosze w dziczy" zalicza się do coraz bardziej popularnego nurtu "green tv", telewizji popularyzującej zdrowy, zgodny z naturą tryb życia.
gospodarze programu: Thomasina Miers i Guy Grieve
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź