Słownik

Wody mineralne wysoko i średniomineralizowane

Wody mineralne mogą już w znacznym stopniu uzupełniać ewentualny niedobór składników mineralnych w naszym organizmie. Wody te dzieli się na wysoko i średniomineralizowane. W tych pierwszych zawartość minerałów przekracza 1500 mg/l i uznane są za wielce wartościowe ze względu na stężenie minerałów. Wody średniomineralizowane - te które zazwyczaj pijamy i są ogólnodostępne w naszych sklepach są znacznie uboższe w składniki mineralne (od 500 do 1500 mg/l). Najczęściej występujące składniki wód mineralnych to: magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo oraz dwutlenek węgla. Każdy z nich spełnia inną rolę i potrzebny jest w różnym stężeniu. Najważniejsze z nich to: wapń, magnez, sód, wodorowęglany.

Wróć do listy haseł

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA