Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Skarby kuchni tybetańskiej
(A Taste of Tibet), film dokumentalny, Chiny, 2012, 52
Góry, wioski, lokalne targi, miejskie restauracje i domowe kuchnie - oto Tybet w całej krasie i jego cztery skarby. Oto smaki kraju na Dachu Świata.
Przez pokolenia, farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj.
W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych "skarbami Tybetu". Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy.
Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie zobaczą jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem.
Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. W pewnym momencie może się okazać, że lokalna sztuka kulinarna zacznie przechodzić do historii.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź