Zupa-krem z ziemniaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 4 plasterki boczku
- pokrojone w kostkę
- 1½ szklanki posiekanego pora (tylko jasna część)
- 750 g ziemniaków irga
- obranych i pokrojonych w kostkę
- 5 szklanek bulionu z kurczaka
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 szklanka tłustej kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 1 szklanka tartego cheddara
- 2 łyżki szczypiorku albo dymki
- drobno posiekanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym stalowym garnku albo na patelni podsmaż boczek, aż zrobi się chrupiący. Przełóż go na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Na niewielkim ogniu podsmaż pokrojonego pora aż będzie szklisty i miękki (ok. 5 min). Dodaj ziemniaki, bulion i tymianek, częściowo przykryj i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 min). Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę ręcznym mikserem na gładkie puree. Dodaj śmietanę, dopraw zupę do smaku wymieszaj i podgrzej przed podaniem. Podawaj w miskach z garścią tartego cheddara, zesmażonym boczkiem i odrobiną posiekanego szczypiorku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W