Zupa-krem z pieczonego czosnku
Składniki:
- 4 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 jajka
- 100 ml octu spirytusowego
- szczypiorek
- kiełki buraków (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Główki czosnku przekroić w poprzek na połówki, natrzeć oliwą, delikatnie doprawić solą i pieprzem i zapakować w folię aluminiową. Piec 40 minut.
Następnie pokroić w kostkę boczek i cebulę. Boczek podsmażyć, odcedzić nadmiar tłuszczu i na tej samej patelni podsmażyć również cebulę.
Upieczony czosnek, ostudzić, wypakować z folii i wycisnąć ze skórki. Wyciśnięty czosnek dodać do naczynia razem z bulionem i podsmażoną cebulką. Zmiksować wszystkie składniki, aż płyn będzie gładki. Przelać płyn do garnka, dodać słodkiej śmietany i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli i 100 ml octu spirytusowego i zagotować. Całe jajko rozbić do szklanki, następnie wlać jajko do wody i gotować 3 minuty na wolnym ogniu (jajko poszetowe). Po tym czasie wyciągnąć delikatnie jajko cedzakiem i odsączyć na papierowym ręczniku.
Nalać zupę do głębokiego talerza, dodać jajko poszetowe, posypać boczkiem, kiełkami i szczypiorkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź