Zupa-krem z pieczonego czosnku

Zupa-krem z pieczonego czosnku
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Adam Borowicz

Seria kulinarna:
Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 8)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 jajka
  • 100 ml octu spirytusowego
  • szczypiorek
  • kiełki buraków (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Główki czosnku przekroić w poprzek na połówki, natrzeć oliwą, delikatnie doprawić solą i pieprzem i zapakować w folię aluminiową. Piec 40 minut.

Następnie pokroić w kostkę boczek i cebulę. Boczek podsmażyć, odcedzić nadmiar tłuszczu i na tej samej patelni podsmażyć również cebulę.

Upieczony czosnek, ostudzić, wypakować z folii i wycisnąć ze skórki. Wyciśnięty czosnek dodać do naczynia razem z bulionem i podsmażoną cebulką. Zmiksować wszystkie składniki, aż płyn będzie gładki. Przelać płyn do garnka, dodać słodkiej śmietany i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli i 100 ml octu spirytusowego i zagotować. Całe jajko rozbić do szklanki, następnie wlać jajko do wody i gotować 3 minuty na wolnym ogniu (jajko poszetowe). Po tym czasie wyciągnąć delikatnie jajko cedzakiem i odsączyć na papierowym ręczniku.

Nalać zupę do głębokiego talerza, dodać jajko poszetowe, posypać boczkiem, kiełkami i szczypiorkiem.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA