Sernik miodowo-jogurtowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Twarożek jogurtowy2 szklanki jogurtu greckiego
2 szklanki ricotty
Spód
2 szklanki pokruszonych herbatników graham
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
¼ łyżeczki soli
125 g niesolonego masła, stopionego
Nadzienie
1 porcja twarożku jogurtowego
¼ szklanki miodu
1 duże jajko
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki obranego i pokrojonego w kostkę mango
Przygotowanie
Twarożek jogurtowy należy przygotować dzień wcześniej. Zmieszaj jogurt z ricottą i nałóż do durszlaka wyłożonego gazą albo papierowymi filtrami do kawy. Oprzyj durszlak na misce, przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki, żeby serwatka mogła odciekać przez 24 godziny. Aby upiec spód, rozgrzej piekarnik do temp. 160 stopni C. Zmieszaj w misce pokruszone herbatniki, skórkę cytrynową i stopione masło. Następnie nałóż powstałą masę do foremki do pieczenia placków i ugnieć. Piecz przez 10 min. i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj nadzienie
Zmieszaj twarożek jogurtowy z miodem, jajkiem, skórką cytrynową i ekstraktem waniliowym. Nałóż na ostudzony spód i zapiekaj przez 30 min. Odstaw sernik do ostygnięcia, a później wstaw do lodówki na 4 godziny. Pokrojone mango nałóż na sernik przed samym podaniem.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W