Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Parmezan - król serów

Parmezan - król serów

(Parmesan, the Big Cheese), Film dokumentalny, Francja, 2006, 52

Jest znany na całym świecie, jest chlubą Włochów, dodawany do wielu dań ciepłych, do sałatek, podawany nawet na deser... bez niego trudno sobie wyobrazić kuchnię włoską - Parmezan!

To twardy ser wytwarzany z krowiego mleka, pochodzi z centralnych Włoch. Jest produkowany głównie w Parmie i okolicach, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Wytwarzany od XIII wieku ser jest najbardziej znanym na świecie produktem regionalnym. Składa się z mleka i soli, bez żadnych dodatków. Zazwyczaj przez 23 dni parmezan moczy się w solance. Potem przez 2 -3 lata dojrzewa w specjalnych pomieszczeniach. Oryginalny parmezan jest oznaczony zastrzeżonym znakiem "Parmigiano Reggiano".

Twórcy filmu odkrywają tajemnice produkcji parmezanu i jego historię. Rozmawiają z doświadczonymi serowarami, którzy zajmują się produkcją sera od pokoleń. Zajęcie to nie jest tylko ich pracą, ale przede wszystkim ich pasją... Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej!

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA