Manu Feildel
Szef kuchni, restaurator, uczestnik i gospodarz licznych programów telewizyjnych. Urodził się w Nantes, we Francji, sztuki kulinarnej uczył się w Londynie, a zamieszkał na stałe w Sydney. Widzowie Kuchni+ znają go z nietuzinkowej serii "Dookoła świata z Manu Feildelem".
Pochodzi z rodziny o bogatych tradycjach kulinarnych - jego ojciec i dziadek to zawodowi kucharze. Jako młody chłopak Manu (właściwie: Emmanuel) nie chciał iść w ich ślady - jako 13-latek zapisał się do szkoły cyrkowej. Po trzech latach zmienił jednak zdanie i na serio zaczął się uczyć gotowania. Wyjechał do Londynu, gdzie zdobywał umiejętności w ekskluzywnej restauracji Cafe Royal i kilku innych renomowanych lokalach. W 1999 roku wyemigrował do Australii. Pracował w wielu restauracjach, aż został szefem kuchni w Bilson's, gdzie serwował dania kuchni francuskiej. W 2009 odszedł z Bilson's i otworzył własne bistro - Manu at 'Etoile, które zostało zamknięte w 2014 roku. Jego kolejne przedsięwzięcia to L'Aperitif i Le Grand Cirque.
W 2005 roku rozpoczął przygodę z telewizją. Rozpoznawalność przyniósł mu udział w programach "Ready, Steady, Cook", "MasterChef Australia" i "My Kitchen Rules". W 2011 roku wygrał australijską edycję "Tańca z gwiazdami", a następnie prowadził reality show "Dinner Date". W 2014 zrealizował serię dokumentalną "My France With Manu", w której jeździł po zachodniej Francji, pokazując jej tradycje kulinarne i regionalne specjały. W 2016 wybrał się w kulinarną podróż dookoła świata, z której relację pokazaliśmy w Kuchni+.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź