Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Luke Nguyen w dorzeczu Mekongu

Luke Nguyen w dorzeczu Mekongu

(Luke Nguyen's Greater Mekong), seria dokumentalna, Australia, 2011, 10 x 30

Australijczyk wietnamskiego pochodzenia, szef kuchni i właściciel restauracji "The Red Lantern" Luke Nguyen zabiera widzów w kulinarną podróż po kraju swoich przodków. Tym razem wraz z prowadzącym widzowie poznają aromaty i smaki dorzecza Mekongu.

Powierzchnia dorzecza Mekongu liczy sobie 810 tys. km. kwadratowych, a długość 4500 km. Żyje w nim około 1200 gatunków ryb oraz wiele innych rodzajów zwierząt. Ta różnorodność znajduje również odbicie w kulinarnych tradycjach regionu. Luke Nguyen odkrywa niezwykłe przepisy z tamtego rejonu świata w tym szybko smażonego suma z Tajlandii i sałatkę z kaczą krwią z Laosu.

Luke Nguyen urodził się w 1978 roku w Tajlandii zaraz po tym, jak jego rodzice wyemigrowali z Wietnamu. Po krótkim pobycie w obozie dla uchodźców osiedlił się na stałe w Sydney. Obecnie jest szefem kuchni i właścicielem wietnamskiej restauracji "The Red Lantern". Jest także autorem bestsellera "Secrets of the red lantern & songs of sapa". W 2009 roku wspólnie z dziennikarką Suzanne Boyd otworzył fundację "The little lantern", która daje trudnej młodzieży szansę odbycia praktyk w hotelarstwie i gastronomii.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA