Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Luke Nguyen w dorzeczu Mekongu
(Luke Nguyen's Greater Mekong), seria dokumentalna, Australia, 2011, 10 x 30
Australijczyk wietnamskiego pochodzenia, szef kuchni i właściciel restauracji "The Red Lantern" Luke Nguyen zabiera widzów w kulinarną podróż po kraju swoich przodków. Tym razem wraz z prowadzącym widzowie poznają aromaty i smaki dorzecza Mekongu.
Powierzchnia dorzecza Mekongu liczy sobie 810 tys. km. kwadratowych, a długość 4500 km. Żyje w nim około 1200 gatunków ryb oraz wiele innych rodzajów zwierząt. Ta różnorodność znajduje również odbicie w kulinarnych tradycjach regionu. Luke Nguyen odkrywa niezwykłe przepisy z tamtego rejonu świata w tym szybko smażonego suma z Tajlandii i sałatkę z kaczą krwią z Laosu.
Luke Nguyen urodził się w 1978 roku w Tajlandii zaraz po tym, jak jego rodzice wyemigrowali z Wietnamu. Po krótkim pobycie w obozie dla uchodźców osiedlił się na stałe w Sydney. Obecnie jest szefem kuchni i właścicielem wietnamskiej restauracji "The Red Lantern". Jest także autorem bestsellera "Secrets of the red lantern & songs of sapa". W 2009 roku wspólnie z dziennikarką Suzanne Boyd otworzył fundację "The little lantern", która daje trudnej młodzieży szansę odbycia praktyk w hotelarstwie i gastronomii.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź