Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Kuchnia rodziny Bras
(Entre les Bras), film dokumentalny, Francja, 2011, 90
Michel Bras, szef kuchni i właściciel restauracji, która zdobyła 3 gwiazdki Michelina, decyduje się oddać stery swojemu synowi Sébastienowi. Ojciec i syn są w kluczowym momencie kariery. Czy syn zdoła pokazać, że jest równie dobry jak słynny ojciec? Czy Michelowi Bras oddanie schedy przyjdzie z łatwością?
Michel Bras zdobywał gwiazdki Michelina w restauracji "Lou Mazuc" i został wybrany najwybitniejszym kucharzem Francji, ocenionym przez renomowany przewodnik "Gault Millau" na 19,5 punktów (na 20 możliwych). W 1992 roku w południowej Francji, w regionie Aubrac, otworzył "Le Suquet", która szybko stała się jedną z najsłynniejszych francuskich restauracji. W 2009 roku 63-letni szef kuchni zdecydował się przekazać lokal swojemu synowi Sébastienowi i jego żonie Veronique.
W filmie dokumentalnym Paula Lacoste'y przenikają się trzy pokolenia, które mierzą się z trudnym tematem dziedzictwa. Reżyser zafascynowany wybitnym szefem kuchni dziesięć lat temu nakręcił o nim pierwszy film "Inventing Cuisine: Michel Bras".
W drugim dokumencie o wybitnym kucharzu bardziej niż na kulinariach skupia się na psychologicznym aspekcie relacji "ojciec-syn", opowiada uniwersalną i ciepłą historię o różnicy pokoleń.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź