Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Kucharze nowych czasów
(Les chefs nouveaux), film dokumentalny, Francja, 2008, 60
Twórcy filmu dokumentalnego "Kucharze nowych czasów" postanowili przyjrzeć się dziesięciu szefom kuchni, którzy są wschodzącymi gwiazdami nowego pokolenia wśród gastronomicznej śmietanki i mają już na swoim koncie gwiazdki przyznane przez przewodnik Michelin.
Nie wystarcza im jedynie przygotowywanie wykwintnych potraw, podawanie swoim gościom trufli, kawioru i innych specjałów, które, choć drogie, są dostępne właściwie dla każdego. W swojej profesji postanowili odważnym krokiem wejść w kuchnię XXI wieku, dającą nieograniczone możliwości i będącą jednocześnie poważnym wyzwaniem - kuchnię molekularną. Jedynym ograniczeniem przy przygotowaniu nowych receptur może być brak wyobraźni, bo nowoczesna technika pozwala na dowolne "projektowanie" potraw na talerzu. W kuchni molekularnej ważna jest struktura składników i to, jak za pomocą nowoczesnych narzędzi i metod można ją zmieniać i przekształcać. "To niekończąca się zabawa ze strukturą i temperaturą... Ponosimy jednak poważne ryzyko, bo jeśli z naszych eksperymentów nic nie wyniknie, wyjdziemy na głupców" mówi Thierry Markx, jeden z bohaterów filmu.
Widzowie zobaczą jak powstają nowe receptury, jak najlepsi szefowie kuchni tworzą swoje przepisy i jak komponują danie na talerzu. Na co dzień to, co udało się sfilmować twórcom "Kucharze nowych czasów", owiane jest wielką tajemnicą i nie wychodzi poza ściany kuchni-laboratoriów.
W filmie wystąpili francuscy szefowie kuchni: Inaki Aizpitarte, Jean-Marie Baudic, Arno Busquet, Alexandre Gauthier, Thierry Marx, Frederic Anton, Fabrice Biasiolo, Jacques Decoret, William Ledeuil oraz Anne-Sophie Pic. Większość z nich zrzeszona jest w stowarzyszeniu, które działa na rzecz przywrócenia świetności kuchni francuskiej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź