Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_qilna5ak5nck8bqs2fpeuv0cau, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/widelcem-po-mapie/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/widelcem-po-mapie/index.php on line 2
Widelcem po mapie - Kuchnia+

Odcinki

Sezon 3

Odcinek 1

ŚNIADANIE

Popularne przysłowie mówi: „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.”...

zobacz >

Odcinek 2

RAMEN

Po burgerach, sushi i zupie pho, ramen to kolejny fenomen streetfoodu, który opanował polskie ulice...

zobacz >

Odcinek 3

STEKI

W ostatnich latach lokali, które specjalizują się w podawaniu wołowiny, pojawiło się sporo, a burgery i steki mają swoich...

zobacz >

Odcinek 4

KUCHNIA WEGE

Coraz więcej Polaków całkowicie rezygnuje z jedzenia mięsa lub mocno ogranicza jego spożycie. Przybywa wegetarian...

zobacz >

Odcinek 5

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA

Tym razem Jagna i Damian testują lokale serwujące dania kuchni meksykańskiej. Warszawski Gringo Bar to koncept, który...

zobacz >

Odcinek 6

KUCHNIA ŻYDOWSKA

Podobno nie ma czegoś takiego jak jedna kuchnia żydowska, bo przez wieki każda społeczność wypracowała własne...

zobacz >

Odcinek 7

BEZA

Pierwszy słodki odcinek w 3. sezonie „Widelcem po mapie”. Jagna i Damian w poszukiwaniu najsmaczniejszej bezy wybiorą ...

zobacz >

Odcinek 8

KREMÓWKA

Kremówka to ciastko, które nieodmiennie kojarzy się nam z Wadowicami. Tam właśnie pojadą Jagna i Damian, by skosztować...

zobacz >

Odcinek 9

SAJGONKI

Kuchnia wietnamska ma w Polsce wielu wielbicieli, a sajgonki należą do najczęściej zamawianych potraw ...

zobacz >

Odcinek 10

PRZEKĄSKI

Jagna i Damian spróbują rozmaitych przekąsek w szykownej, warszawskiej restauracji U Kucharzy. Na stół ...

zobacz >

Odcinek 11

GĘSINA

Kiedyś gęsina często pojawiała się na szlacheckich i mieszczańskich stołach. Słusznie uważano...

zobacz >

Odcinek 12

KUCHNIA GRUZIŃSKA

Kuchnia gruzińska – pełna aromatycznych przypraw i wyrazistych potraw – zdobywa w Polsce coraz więcej ...

zobacz >

Sezon 2

Seria 2, odc. 2 Kebab

Odcinek 1

Kebab

Aleksander Baron i Damian Kordas na tropie kebaba doskonałego, czyli dania, z którym na co dzień nie mają wiele wspólnego...

zobacz >

Odcinek 2

Tatar

Surowe mięso wołowe - wydawałoby się, że tatar to danie niszowe. Tymczasem...

zobacz >
Seria 2, odc. 3 Zupa pho

Odcinek 3

Zupa pho

Zupa pho - jedno z narodowych dań Wietnamu, przybyła nad Wisłę wraz z rozwojem Jarmarku Europa - olbrzymiego bazaru...

zobacz >

Odcinek 4

Sernik

Sernik to przysmak znany już w starożytnej Grecji. Do Polski przywiózł go król Jan III Sobieski...

zobacz >

Odcinek 5

Schabowy

Chociaż schabowego uważamy za nasze danie narodowe, to tak naprawdę ten kotlet zaczął królować na polskich stołach jakieś...

zobacz >

Odcinek 6

Żur

Nazwa żur pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer...

zobacz >

Odcinek 7

Makaron

Przeciętny Włoch zajada rocznie 25 kilogramów makaronu, a Polak zaledwie 5...

zobacz >

Odcinek 8

Zapiekanki

Podobno zapiekanki zawdzięczamy towarzyszowi...

zobacz >

Odcinek 9

Śledzie

Lubicie śledzie smażone? Bardzo możliwe, że nawet nie wiecie...

zobacz >

Odcinek 10

Sushi

Pierwsza, prawdziwa restauracja sushi w Polsce została otwarta w 1990...

zobacz >

Odcinek 11

Pączki

Oczywiście najlepsze pączki robi nasza babcia albo nasza mama...

zobacz >

Odcinek 12

Szarlotka

Jeśli myślicie, że szarlotka to proste ciasto, to jesteście w błędzie. Czy porządne...

zobacz >

Sezon 1

Odcinek 1

Pierogi

Aleks i Damian na tropie jednego z dań uznawanych za typowo polskie, czyli pierogów.

zobacz >

Odcinek 2

Ryby

Jest problem - Damian Kordas nie lubi ryb, za to Aleksander Baron mógłby tylko nimi żywić

zobacz >

Odcinek 3

Pizza

Pizza - włoski placek który uwielbiają Polacy.

zobacz >

Odcinek 4

Grochówka

Kto z nas nie lubi grochówki? Tę zupę znają wszyscy i każdy jadł ją nie jeden raz.

zobacz >

Odcinek 5

Burger

We wszystkich większych miastach wyrastają nowe burgerownie, a na złoty foodtrucków przyjeżdża coraz więcej restauracji na kółkach.

zobacz >

Odcinek 6

Lody

Lato w Polsce jest bardzo chimeryczne, ale kiedy przychodzą upały, każdy z nas ma ochotę sięgnąć po wafel z kilkoma gałkami.

zobacz >

Odcinek 7

Golonka

Dietetycy jej nienawidzą, ale smakosze uwielbiają. Kojarzy się z złotym trunkiem i biesiadami. O czym mowa?

zobacz >

Odcinek 8

Placek po węgiersku

Według jednych to tradycyjna potrawa z rejonów górskich. Według innych to wynik kooperacji dwóch restauracji z ulicy Grodzkiej w Krakowie...

zobacz >

Odcinek 9

Chłodnik

Chociaż nazywa się litewskim, nie wyobrażamy sobie gorących dni bez niego na polskich stołach. O czym mowa? Oczywiście o chłodniku...

zobacz >

Odcinek 10

Pyzy

To będzie najbardziej ziemniaczany odcinek "Widelcem po mapie"! W poszukiwaniu najlepszych pyz w Polsce...

zobacz >

Odcinek 11

Gołąbki

Gołąbki to danie dość specyficzne. Mocno związane z kuchnią polską, jednak przez "dziedzictwo PRL" praktycznie zapomniane...

zobacz >

Odcinek 12

Naleśniki

Jada się je w niemal wszystkich polskich domach – na słodko lub słono, ciepło lub zimno, z tradycyjnymi lub egzotycznymi dodatkami...

zobacz >