Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_jf7q251u4fjupbaonupg8mjcfk, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Krem ziemniaczany z mlekiem kokosowym i wędzonym tofu

Składniki

  • Na 2-3 porcje:
  • około 350 g ziemniaków
  • pół dużej marchewki (lub jedna mniejsza)
  • 4 ząbki czosnku
  • niewielka ilość oleju kokosowego (u mnie łyżeczka)
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 80-100 ml mleka kokosowego (wedle uznania)
  • kawałek wędzonego tofu (ilość wedle uznania)

Przygotowanie

1. Marchewkę i ziemniaki obrać. Marchewkę pokroić w plastry, a ziemniaki na kilka części
2. Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy. Dodać pokrojoną marchewkę i czosnek, doprawić pieprzem. Podsmażyć 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażyć.
3. Do garnka z podsmażonymi warzywami wlać bulion, dodać paprykę i sól. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
4. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładką masę, dodać mleko kokosowe i zamieszać (lub jeszcze chwile miksować).
5. Podawać z pokrojonym wędzonym tofu!