Składniki
- Na 2-3 porcje:
- około 350 g ziemniaków
- pół dużej marchewki (lub jedna mniejsza)
- 4 ząbki czosnku
- niewielka ilość oleju kokosowego (u mnie łyżeczka)
- 800 ml bulionu warzywnego
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 80-100 ml mleka kokosowego (wedle uznania)
- kawałek wędzonego tofu (ilość wedle uznania)
Przygotowanie
1. Marchewkę i ziemniaki obrać. Marchewkę pokroić w plastry, a ziemniaki na kilka części
2. Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy. Dodać pokrojoną marchewkę i czosnek, doprawić pieprzem. Podsmażyć 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażyć.
3. Do garnka z podsmażonymi warzywami wlać bulion, dodać paprykę i sól. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
4. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładką masę, dodać mleko kokosowe i zamieszać (lub jeszcze chwile miksować).
5. Podawać z pokrojonym wędzonym tofu!