Składniki
- Składniki na formę o średnicy 24 cm
- Ciasto dyniowe:
- 1 ? szklanki puree z dyni
- 1 szklanka mleka ryżowo-kokosowego lub innego roślinnego
- 2 ? łyżki octu jabłkowego
- 1 ? szklanki mąki kokosowej
- ? szklanki mąki z brązowego ryżu
- ? szklanki skrobi kukurydzianej
- 1 ? łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ? szklanki stewii (lub cukru kokosowego) + 1 ? - 2 łyżki syropu z agawy
- 100 ml oleju kokosowego
- Masa kokosowa:
- 1 ? szklanki mleka ryżowo-kokosowego lub kokosowego
- 100 g oleju kokosowego (przy użyciu mleka kokosowego można zmniejszyć ilość oleju do 55-70 g)
- 1 ? szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka stewii (lub cukru kokosowego)
- Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- kilka łyżek mleka roślinnego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ewentualnie odrobina stewii (lub cukru kokosowego) dla dosłodzenia polewy
- świeża skórka z pomarańczy
Przygotowanie
Ciasto:
Na początek przygotować puree z dyni - obraną dynię pokroić na kawałki, gotować na niewielkim ogniu z odrobiną wody, aż stanie się miękka i będzie można ją rozgnieść widelcem.
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić olejem kokosowym.
2. Mleko połączyć z octem jabłkowym i odstawić na kilka minut. Rozpuścić olej kokosowy.
3. Mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz sól przesiać do miski i wymieszać. Dodać stewię i syrop z agawy. Wlać mleko i olej kokosowy. Składniki dokładnie połączyć - ciasto wchłonie płyny za sprawą mąki kokosowej.
4. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Piec bez termoobiegu przez około 45-60 minut - do suchego patyczka. Po upływie 30 minut pieczenia ciasto można nakryć folią, aby nie wysuszyć wierzchu. Wypiek wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Masa kokosowa i polewa czekoladowa:
1. W garnku połączyć mleko, wiórki kokosowe i stewię oraz wlać olej kokosowy. Składniki zagotować na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia masy - około 20 minut - co jakiś czas mieszając.
2. Masę pozostawić do przestudzenia. Następnie rozdrobnić ją gdzieniegdzie, używając blendera. Warstwę kokosową wyłożyć na wystudzone ciasto dyniowe i wyrównać wierzch.
3. Gorzką czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym. Stopniowo dodawać mleko roślinne i cały czas mieszać. Dla słodkości można dodać niewielką ilość stewii. Gęstniejącą polewę czekoladową wylać na kokosowy wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Wystudzić, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia kokosowej masy. Na koniec wierzch ciasta udekorować świeżo startą skórką z pomarańczy.
Smacznego!