Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_fh8b3poi8gul7tn0b3fe6itnr1, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Wegeburger z batatów w marynacie teriyaki

Składniki

  • SŁODKI SOS TERIYAKI:
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 10 łyżek soku ananasowego
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu/z agawy
  • 2 płaskie łyżeczki płatków chilli
  • starty na drobnej tarce imbir (kawałek wielkości kciuka)
  • 2 starte na drobnej tarce ząbki czosnku
  • BURGERY:
  • 4 bułki na burgery
  • puszka cieciorki
  • 2 małe bataty (lub 1 średni)
  • 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na grubą mąkę
  • 1 zielona papryczka chilli/japanelo
  • 1 cebulka od szczypiorku wraz ze szczypiorkiem
  • 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plasterki ananasa
  • 1/2 główki małej kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 zielona papryczka chilli/japanelo
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • sól i brązowy cukier

Przygotowanie

1.Nastawić piekarnik na 180 stopni. Pokroić bataty w plastry o szerokości około 1,5 cm (żeby szybciej zmiękły). Kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut pilnując by się nie przypaliły.
2.Gdy bataty są w piekarniku możemy przygotować marynatę - wszystkie składniki wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Po około 10 minutach sos lekko zgęstnieje - możemy go zdjąć z ognia.
Bataty na tym etapie pewnie wciąż się pieką, albo już studzą ;), więc mamy chwilę na skrojenie surówki. 3.Szatkujemy kapustę i 1 papryczkę chilli. Dodajmy startą na grubej tarce marchewkę. Doprawiamy: 2 łyżkami majonezu wegańskiego, sokiem z 1 limonki, 3 szczyptami soli i 1 szczyptą cukru. Mieszamy, wkładamy do lodówki.
4.Gdy bataty ostygną, widelcem wygrzebujemy miąższ ze skórki i wrzucamy do dużej miski. Dorzucamy odcedzoną cieciorkę, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i szklankę zmielonych płatków owsianych oraz skrojoną cebulkę i szczypiorek.
5.Rozdrabniamy ręcznym mikserem. Masa nie powinna być gładka - pojedyncze niezmielone kawałki cieciorki urozmaicą teksturę, a kawałki chili smaku.
6.Do masy dodajemy 2 łyżki sosu teriyaki, mieszankę z siemieniem lnianym oraz 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
7.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę (u mnie mieszanka oliwy i oleju sezamowego). Formujemy kotleciki o średnicy zbliżonej do średnicy bułek, których używamy. Wkładamy na rozgrzany ogień. Smażymy 1 minutę, odwracamy na drugą stronę. Smarujemy wierzchnią część sosem teriyaki. Po około 2-3 minutach znowu odwracamy, i smarujemy sosem przysmażona stronę. Kotleciki powinny się smażyć około 7-8 minut - im dłużej, tym lepiej, ale pilnujcie by ich nie przypalić.
8.Gdy nasze wegeburgery z batatów się smażą, przygotujmy resztę dodatków. Obierzmy i pokrójmy w plastry ananasa, awokado i czerwoną cebulę. Jeśli został nam jeszcze sos posmarujmy nim wnętrze bułek. Jeśli byliśmy hojni przy smażeniu kotlecików i nie mamy już marynaty ;), posmarujmy leciutko weganskim majonezem - tak by nie były suche.
9. Po usmażeniu kotlecików zdejmujemy je z patelni. Nie marnujmy smaków, które zebrały się na patelni - wrzućmy tam pokrojonego ananasa i podsmażmy przez minutę.
10. Układamy burgery. Na dolną bułkę kładziemy surówkę, następnie kotlecik, ananas, awokado i cebula. Kończymy bułeczką. Do podania możemy je przebić pałeczkami do szaszłyków - by nie rozpadły się w drodze do stołu. Jeśli została wam surówka - podajcie ją obok.