Składniki
- SŁODKI SOS TERIYAKI:
- 10 łyżek sosu sojowego
- 10 łyżek soku ananasowego
- 2 łyżki syropu klonowego/miodu/z agawy
- 2 płaskie łyżeczki płatków chilli
- starty na drobnej tarce imbir (kawałek wielkości kciuka)
- 2 starte na drobnej tarce ząbki czosnku
- BURGERY:
- 4 bułki na burgery
- puszka cieciorki
- 2 małe bataty (lub 1 średni)
- 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na grubą mąkę
- 1 zielona papryczka chilli/japanelo
- 1 cebulka od szczypiorku wraz ze szczypiorkiem
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- DODATKI:
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 4 plasterki ananasa
- 1/2 główki małej kapusty białej
- 1 marchewka
- 1 zielona papryczka chilli/japanelo
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- sól i brązowy cukier
Przygotowanie
1.Nastawić piekarnik na 180 stopni. Pokroić bataty w plastry o szerokości około 1,5 cm (żeby szybciej zmiękły). Kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut pilnując by się nie przypaliły.
2.Gdy bataty są w piekarniku możemy przygotować marynatę - wszystkie składniki wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Po około 10 minutach sos lekko zgęstnieje - możemy go zdjąć z ognia.
Bataty na tym etapie pewnie wciąż się pieką, albo już studzą ;), więc mamy chwilę na skrojenie surówki. 3.Szatkujemy kapustę i 1 papryczkę chilli. Dodajmy startą na grubej tarce marchewkę. Doprawiamy: 2 łyżkami majonezu wegańskiego, sokiem z 1 limonki, 3 szczyptami soli i 1 szczyptą cukru. Mieszamy, wkładamy do lodówki.
4.Gdy bataty ostygną, widelcem wygrzebujemy miąższ ze skórki i wrzucamy do dużej miski. Dorzucamy odcedzoną cieciorkę, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i szklankę zmielonych płatków owsianych oraz skrojoną cebulkę i szczypiorek.
5.Rozdrabniamy ręcznym mikserem. Masa nie powinna być gładka - pojedyncze niezmielone kawałki cieciorki urozmaicą teksturę, a kawałki chili smaku.
6.Do masy dodajemy 2 łyżki sosu teriyaki, mieszankę z siemieniem lnianym oraz 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
7.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę (u mnie mieszanka oliwy i oleju sezamowego). Formujemy kotleciki o średnicy zbliżonej do średnicy bułek, których używamy. Wkładamy na rozgrzany ogień. Smażymy 1 minutę, odwracamy na drugą stronę. Smarujemy wierzchnią część sosem teriyaki. Po około 2-3 minutach znowu odwracamy, i smarujemy sosem przysmażona stronę. Kotleciki powinny się smażyć około 7-8 minut - im dłużej, tym lepiej, ale pilnujcie by ich nie przypalić.
8.Gdy nasze wegeburgery z batatów się smażą, przygotujmy resztę dodatków. Obierzmy i pokrójmy w plastry ananasa, awokado i czerwoną cebulę. Jeśli został nam jeszcze sos posmarujmy nim wnętrze bułek. Jeśli byliśmy hojni przy smażeniu kotlecików i nie mamy już marynaty ;), posmarujmy leciutko weganskim majonezem - tak by nie były suche.
9. Po usmażeniu kotlecików zdejmujemy je z patelni. Nie marnujmy smaków, które zebrały się na patelni - wrzućmy tam pokrojonego ananasa i podsmażmy przez minutę.
10. Układamy burgery. Na dolną bułkę kładziemy surówkę, następnie kotlecik, ananas, awokado i cebula. Kończymy bułeczką. Do podania możemy je przebić pałeczkami do szaszłyków - by nie rozpadły się w drodze do stołu. Jeśli została wam surówka - podajcie ją obok.