Składniki
- 400 g Marchewki
- 250 g Batatów
- 250 g Pomidorów cherry
- 200 g Roszponki
- 1 Średnia cebula
- 1 Żółta papryka
- 1/2 Czerwonej papryki
- 1 Ząbek czosnku
- 250 ml Mleka kokosowego
- 6 Suszonych pomidorów
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- 1 Łyżeczka jalapenio (płatki suszone)
- Kurkuma, kmin, cynamon, kolendra(ziarna)
- Łyżeczka tartego imbiru
- Siemię lniane
- Ryż
- Sól do smaku
Przygotowanie
Marchewkę obierz i pokrój w talarki a bataty w kostkę. Wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy, szczyptą jalapenio, 1/2 łyżeczki kurkumy oraz szczyptą soli. Odstaw na moment do zamarynowania.
Piekarnik nastaw na 200 st. C w trybie góra dół. Zamarynowane warzywa rozłóż równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz przez 20 minut. Na dnie dużej patelni lub garnka rozgrzewamy olej. Cebulę pokrój w pióra wraz z czosnkiem i wrzuć na gorący olej i lekko podsmaż. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż około 5 minut. Dodaj przyprawy (1/2 łyżeczki jalapenio, 1 łyżeczka kurkumy). Pokrojone w pół pomidorki cherry wrzuć i lekko podduś warzywa z sokiem z pomidorów a następnie wlej 250 ml mleka kokosowego. Doprowadź do lekkiego wrzenia. Wrzuć świeżo tarty imbir, suszone pomidory oraz upieczoną wcześniej marchew z batatami i lekko przemieszaj. Gotuj około 10 minut a następnie dopraw uprażoną na suchej patelni kolendrą wraz z kminem (1 łyżeczką kolendry, szczypta kminu. Ziarna miażdżymy za pomocą wałka lub moździerza) i solą w razie potrzeby. Gdy danie będzie już gotowe, zdejmij z palnika i dodaj roszponkę wraz z garstką pokrojonej natki pietruszki. Podawaj z ugotowanym ryżem lub ciecierzycą i posyp prażonym na patelni siemieniem lnianym.