Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_a7l2i2k1kl5kg5p09jqeu771rd, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Wiosenno - warzywne curry na mleku kokosowym z prażonym siemieniem lnianym

Składniki

  • 400 g Marchewki
  • 250 g Batatów
  • 250 g Pomidorów cherry
  • 200 g Roszponki
  • 1 Średnia cebula
  • 1 Żółta papryka
  • 1/2 Czerwonej papryki
  • 1 Ząbek czosnku
  • 250 ml Mleka kokosowego
  • 6 Suszonych pomidorów
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • 1 Łyżeczka jalapenio (płatki suszone)
  • Kurkuma, kmin, cynamon, kolendra(ziarna)
  • Łyżeczka tartego imbiru
  • Siemię lniane
  • Ryż
  • Sól do smaku

Przygotowanie

Marchewkę obierz i pokrój w talarki a bataty w kostkę. Wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy, szczyptą jalapenio, 1/2 łyżeczki kurkumy oraz szczyptą soli. Odstaw na moment do zamarynowania.
Piekarnik nastaw na 200 st. C w trybie góra dół. Zamarynowane warzywa rozłóż równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz przez 20 minut. Na dnie dużej patelni lub garnka rozgrzewamy olej. Cebulę pokrój w pióra wraz z czosnkiem i wrzuć na gorący olej i lekko podsmaż. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż około 5 minut. Dodaj przyprawy (1/2 łyżeczki jalapenio, 1 łyżeczka kurkumy). Pokrojone w pół pomidorki cherry wrzuć i lekko podduś warzywa z sokiem z pomidorów a następnie wlej 250 ml mleka kokosowego. Doprowadź do lekkiego wrzenia. Wrzuć świeżo tarty imbir, suszone pomidory oraz upieczoną wcześniej marchew z batatami i lekko przemieszaj. Gotuj około 10 minut a następnie dopraw uprażoną na suchej patelni kolendrą wraz z kminem (1 łyżeczką kolendry, szczypta kminu. Ziarna miażdżymy za pomocą wałka lub moździerza) i solą w razie potrzeby. Gdy danie będzie już gotowe, zdejmij z palnika i dodaj roszponkę wraz z garstką pokrojonej natki pietruszki. Podawaj z ugotowanym ryżem lub ciecierzycą i posyp prażonym na patelni siemieniem lnianym.