Składniki
- Gołąbki:
- 1 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 1 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 400 g pieczarek
- 1 mała żółta cebula
- 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej
- olej kokosowy (można użyć bezzapachowego)
- bulion warzywny
- sól, pieprz (do smaku)
- suszony majeranek i bazylia (do smaku)
- kruszone chili (do smaku)
- Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkÄ™
- 2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- suszony majeranek (do smaku)
- 1 liść laurowy
- 1 garstka świeżej bazylii
Przygotowanie
Farsz:
1. Na łyżce oleju kokosowego zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Umyte pieczarki drobno posiekać, dodać do cebuli i dusić 10-15 minut aż zmiękną i odparuje z nich woda.
2. Soczewicę i ryż dodać do pieczarek, przyprawić solą, pieprzem, bazylią, majerankiem i chili - wymieszać.?? Kapusta:
3. Zagotować wodę w garnku. Wydrążyć głąb z kapusty, włożyć ją do wrzątku na ok. 10 minut. Po czym wyjąć, ostudzić i obierać po kolei liść po liściu. Odciąć zgrubienia z liści.
4. Zwinąć gołąbki: kłaść farsz na jednej stronie liścia, boki zawinąć do środka, a potem zwinąć ciasno do końca liścia.
5. Przygotować bulion, na którym będziemy dusić gołąbki. Na dno garnka położyć kilka liści kapusty, ułożyć na nim ciasno gołąbki, aby się nie rozpadły. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W międzyczasie przygotować sos.
Sos:
1. Na oliwie z oliwek, na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Gotować do zmięknięcia, ok. 5 minut. Dodać pomidory, majeranek, sól, pieprz i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje
2. Sos można teraz zmiksować ręcznym blenderem, ale można zostawić go w takiej konsystencji.
3. Posiekać świeżą bazylię i dodać ją do sosu.
Farsz wystarcza na około 12 gołąbków, ale nie wykorzystacie zapewne całej kapusty. Smacznego!