Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_j4tb1d4ooj4kstq1s5obbt8g9i, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Penne z roślinną śmietaną i kurkami

Składniki

  • Śmietana roślinna:
  • Mleko sojowe
  • Olej kokosowy
  • Cebula
  • Kurki
  • Oliwa z oliwek
  • Natka z pietruszki
  • Makaron penne
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie

Przygotowanie śmietany roślinnej:
Zrobić emulsję mleka sojowego z olejem kokosowym (zmieszana przy użyciu mixera), po zmieszaniu schłodzić w lodówce

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.
Dodać kurki, dusić około 20 minut pod przykryciem.
Dodać schłodzoną śmietanę, pozostawić na ogniu jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

W międzyczasie należy ugotować makaron al dente zgodnie z czasem gotowania zaleconym przez producenta. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Ważne! Makaron nie może "stać i czekać" na sos. Jeśli tak się dzieje, Włosi denerwują się :)

Makaron odsączyć, wymieszać z przygotowanym kurkowym sosem.
Przełożyć na talerz, posypać drobno skrojoną natką.

Buon appetito!