Składniki
- Śmietana roślinna:
- Mleko sojowe
- Olej kokosowy
- Cebula
- Kurki
- Oliwa z oliwek
- Natka z pietruszki
- Makaron penne
- Sól
- Pieprz czarny
Przygotowanie
Przygotowanie śmietany roślinnej:
Zrobić emulsję mleka sojowego z olejem kokosowym (zmieszana przy użyciu mixera), po zmieszaniu schłodzić w lodówce
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.
Dodać kurki, dusić około 20 minut pod przykryciem.
Dodać schłodzoną śmietanę, pozostawić na ogniu jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie należy ugotować makaron al dente zgodnie z czasem gotowania zaleconym przez producenta. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Ważne! Makaron nie może "stać i czekać" na sos. Jeśli tak się dzieje, Włosi denerwują się :)
Makaron odsączyć, wymieszać z przygotowanym kurkowym sosem.
Przełożyć na talerz, posypać drobno skrojoną natką.
Buon appetito!