Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_4qmnf7jpuvdig0mhhckkcf2mh7, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Grillowana w ziołach pieczarka z kaszą gryczaną i warzywną salsą z mango

Składniki

  • Składniki:
  • (na dwie porcje)
  • dwie duże pieczarki
  • olej kokosowy (do smażenia)
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół (u mnie: szałwia, tymianek, zioło oliwne)
  • woreczek kaszy gryczanej palonej
  • Składniki na salsę:
  • 1/2 mango
  • 1 awokado
  • kilka różyczek kalafiora Romanesco
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 małych brukselek (przekrojonych na pół)
  • pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki utłuczonej w moździerzu czarnuszki
  • Składniki na pesto z zielonego groszku:
  • szklanka mrożonego groszku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • chilli do smaku
  • Składniki na sos:
  • 1 szklanka soku z granatu
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/3 szklanki różowego wina
  • 1/4 łyżeczki agaru
  • Składniki na puder miętowy:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 dużego pęczka mięty
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie

Aby przygotować puder miętowy, należy zblendować wszystkie składniki do sypkości i suszyć w piekarniku przez godzinę w 120 stopni C - jeśli będzie taka potrzeba, po suszeniu ponownie zblendować, do uzyskania konsystencji pudru.

Salsa: marchewkę, pietruszkę i paprykę pokroić w kostkę i upiec razem z brukselką w 220 stopni C do zarumienienia i miękkości (około 40 minut). W tym czasie do dużej miski wlać oliwę z oliwek, pokrojone w kostkę mango, kalafiora i awokado, oraz czarnuszkę - wymieszać z upieczonymi warzywami i posiekanym drobno szczypiorkiem. Posolić do smaku.

Sos: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia - gotować kilka minut, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia - delikatnie wystudzić i poczekać aż agar zacznie działać, a sos zgęstnieje (około 5 minut).

Kaszę ugotować do sypkości, odsączyć. Pieczarki obrać, na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i wsypać zioła, grillować pieczarki z obu stron, aż będą miękkie, soczyste i ładnie zrumienione. Delikatnie odsączyć nadmiar wody i pokroić w cienkie paski.

Na dnie talerza ułożyć kaszę, wysypać na nią salsę i polać sosem. Na środku ułożyć pokrojoną pieczarkę i posypać pudrem miętowym. Udekorować pesto z groszku i resztą salsy.